vrijdag 16 augustus 2013

Failan (2001)

Land: Zuid-Korea
Regie: Song Hae-sung
Cast: Choi Min-sik, Cecilia Cheung, Kong Hyeong-jin, e.a.

De Chinese Failan (Cecilia Cheung) vertrekt naar Korea alwaar ze tot haar verbazing er alleen voor blijkt te staan. Om in het land te mogen blijven trouwt ze met Kang-jae (Choi Min-sik), een gangster op z’n retour die ze nog nooit heeft ontmoet. Dit puur functionele huwelijk maakt weinig indruk op Kang-jae. Dat geldt allerminst voor zijn vrouw, die hierdoor bij een Koreaanse dame mag werken. Zonder ooit in dezelfde kamer te zijn geweest, is Failan hem ontzettend dankbaar voor deze verbintenis. Pas als Kang-jae slecht nieuws te horen krijgt begint hij spijt te krijgen van zijn desinteresse in zijn huwelijk.

De film begint met een te lange situatieschets van het huidige miserabele leven van de oude gangster Kang-jae. De kern van het verhaal, namelijk de dramatiek van Kang-jae en zijn gearrangeerde huwelijk met Failan, laat hierdoor veel te lang op zich wachten. Een beknoptere inleiding zou de rolprent zeker ten goede komen.

Hoewel zowel Kang-jae als Failan worden gevolgd, voelt de film wat eentonig aan. Te vaak wordt de nadruk gelegd op de nijpende situatie waarin Kang-jae zich bevindt en na de zoveelste rokende sigaret beginnen de beelden veel op elkaar te lijken. Iets meer creativiteit was op zijn plaats geweest.

Toch zitten er ook mooie momenten in Failan. De ontwikkeling die Kang-jae doormaakt wordt prima gevat en ook het spel van de beide hoofdrolspelers is indrukwekkend te noemen. Zowel Cheung als Choi weten te overtuigen en zodoende zorgen zij ervoor dat je toch mee gaat leven met de karakters. Regisseur Song Hae-sung heeft met Failan veel potentie, maar weet er helaas niet alles uit te halen.



Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten