vrijdag 23 augustus 2013

Raise the Red Lantern / Da hong deng long gao gao gua (1991)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Gong Li, He Saifei, Cao Cuifen, Jin Shuyuan, Kong Lin, Ma Jingwu, e.a.



 

Songlian (Gong Li) is een negentienjarige vrouw die zich, na het overlijden van haar vader, overgeeft als concubine van een rijke Chinees (Ma Jingwu) in de jaren twintig van de vorige eeuw. Zij is al de vierde minnares van hem. Alle vrouwen hebben een eigen vertrek in het complex van The Master. De man laat de vrouwen weten bij wie hij de nacht doorbrengt door middel van het oplichten van een rode lantaarn die voor haar woning wordt geplaatst. De bijbehorende voetmassage van een oude dienstvrouw is gewild en doet de vrouwen verlangen naar meer. De concurrentie om de man het huis in te krijgen is moordend en wordt alsmaar heftiger.

Raise the Red Lantern is een geweldig mooi geschoten film van regisseur Zhang Yimou. Samen met zijn Director of Photography Zhao Fei weten zij een lust voor het oog te creëren. Bijna de gehele film speelt zich af binnen de muren van een wonderschoon oud Chinees wooncomplex. Vaste camerapunten, die vaak de karakters van grote afstand vastleggen, zorgen voor een unieke kijkervaring.

Naast fraaie plaatjes toont de film ook het moeilijke leven van een jonge vrouw die haar minnaar moet delen met drie anderen vrouwen. Hoewel zij van alle luxe voorzien zijn, is niemand echt gelukkig. Eenzaamheid, jaloezie en verraad zijn slechts drie termen die, door mooi spel van Gong en de andere dames, op intrigerende wijze worden tentoongesteld.

Raise the Red Lantern is een dikke twintig jaar na dato nog steeds indrukwekkend. Het door jaloezie geregeerde huishouden in deze oude Chinese familie zorgt ervoor dat je blijft kijken om te zien hoe het met Songlian en de hare afloopt. Toch is de absoluut schitterende cinematografie de trekpleister van de film. De pittoreske en haast mysterieuze beelden zorgen voor een ongekende sfeer waar de kijker geen genoeg van kan krijgen.



Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten