vrijdag 3 mei 2013

Homerun / Pao ba hai zi (2003)

Land: Singapore
Regie: Jack Neo
Cast: Shawn Lee, Megan Zheng, Joshua Ang, e.a.


Kun (Shawn Lee) leeft samen met zijn zusje Seow Fang (Megan Zheng) in een arm gezin in Singapore. Hun moeder is hoog zwanger en hun vader is werkloos. Veel geld hebben ze dus niet. Als Kun op ongelukkige wijze zijn zusjes enige paar schoenen kwijt raakt hebben ze een probleem. Het dragen van schoenen is verplicht op school en dus delen ze Kuns enige paar. Beide komen op school in de problemen en dus zet Kun alles op alles om nieuwe schoenen voor zijn zusje te bemachtigen.

Homerun, een remake van het Iraanse Bacheha-Ye aseman uit 1997, is een film vol potentie. Helaas benut het deze potentie bij lange na niet. De hoofdrollen worden vertolkt door de dertienjarige Lee en de tienjarige Zheng. Beide is niets kwalijk te nemen. Sterker nog, vooral de jonge Zheng speelt, voor haar leeftijd, een prima rol en ook Lee doet het vrij aardig. Het zijn de oudere acteurs die er weinig van bakken.

Het verhaal is enigszins simpel, maar op sommige momenten ook ontroerend en inspirerend. Des te vervelender is het dat regisseur Jack Neo geprobeerd heeft om te zware thema’s als rechtvaardigheid, eerlijkheid en loyaliteit te verwerken in een film met een, grotendeels, hele jonge cast. Dit maakt het allemaal een stuk ongeloofwaardiger.

In dit Singaporese drama valt ook het een en ander te lachen, helaas niet door de tergend slecht geschreven humor. De rolprent is op sommige moment zo slecht dat het gewoonweg lachwekkend wordt. Vaak worden deze slechte scènes vergezeld door clowneske muziek. Dit is zo jammer, want in de rest van de film ondersteunt de vaak prachtige pianomuziek het spel op een goede manier.

Homerun kent te weinig pieken en te veel dalen. De film voelt te veel aan als een jaren negentig eindexamen film van een student die hier en daar nog onnodig veel experimenteert met verschillende effecten. Zo scoort Homerun als studentenfilm een kleine voldoende, maar als volwaardige rolprent een nipte onvoldoende.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten