vrijdag 26 april 2013

Jasmine Women / Mo li hua kai (2004)

Land: China
Regie: Hou Yong
Cast: Zhang Ziyi, Joan Chen, Jiang Wen, Liu Ye, Lu Yi, e.a.


De achttienjarige Mo (Zhang Ziyi) droomt ervan om filmster te worden. Als Mr. Yeng (Jiang Wen), een filmproducer, Mo ontmoet wil hij haar meteen casten voor zijn volgende film. Mo valt als een blok voor de charmante Mr. Yeng en al haar dromen lijken werkelijkheid te worden. Deze dromen spatten echter al snel uiteen als blijkt dat Mr. Yeng haar slechts in de film wil hebben om een wilde nacht met haar te beleven. Nadat Mo zwanger van hem raakt kiest hij snel het hazenpad en Mo’s leven is voorgoed veranderd.

In Jasmine Women zien we Mo als dochter, moeder en grootmoeder. Het verhaal speelt zich af in het Shanghai van de jaren dertig, zestig en tachtig. Opvallend is dat in elke generatie de dochter/kleindochter wordt gespeeld door de ijzersterke Zhang Ziyi. De rol van moeder en grootmoeder wordt vertolkt door ervaren Joan Chen. Door het feit dat de de actrices meerdere rollen spelen, zou je denken dat het verwarrend doet overkomen. Maar niets is minder waar. 

Jasmine Women is verre van een opbeurende rolprent. Ellende stapelt zich generatie na generatie op en zit verweven in de gehele film. In dit licht zijn de dikke twee uur die hiervoor gereserveerd staan ietwat aan de lange kant. Gelukkig wordt er in elke tijdsperiode teruggekoppeld naar de vorige, wat het allemaal interessant genoeg houdt. Toch mist het verhaal een echte clou om naar toe te werken.

Dat de film er visueel prima uit ziet komt onder andere doordat Hou Yong naast regisseur ook een geroemd cinematograaf is. Fraaie camera perspectieven en soepele bewegingen in combinatie met mooie belichting zorgen voor een intieme sfeer.

Het is jammer dat er te weinig afwisseling in de drie generaties zit, waardoor de film zo nu en dan toch te lang aanvoelt. De sterke prestaties van de twee hoofdrolspeelsters en de mooie visuele stijl zorgen er als nog voor dat Jasmine Women het bekijken waard is.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten