vrijdag 24 mei 2013

Farewell My Concubine / Ba wang bie ji (1993)

Land: China
Regie: Kaige Chen
Cast: Leslie Cheung, Zhang Fengyi, Gong Li, e.a.


 
De kansarme Cheng Dieyi (Leslie Cheung) en Duan Xiaolou (Zhang Fengyi) ontmoeten elkaar als zij door hun ouders op een operaschool worden gezet. Daar worden zij, en de andere wezen / verstoten kinderen, op hardhandige wijze de kneepjes van het vak geleerd. Na de vele pakken slaag lukt het de twee uiteindelijk om een succesvolle act neer te zetten. Dieyi, die in de act als vrouw op het toneel staat, ontwikkelt gevoelens voor zijn tegenspeler. Als Xiaolou aanpapt met Juxuan (Gong Li) wordt Dieyi jaloers en komt hun samenspel in gevaar. Het duo wordt gevolgd tijdens alle belangrijke gebeurtenissen in het vorige eeuwse China.


Farewell My Concubine is een van de klassiekers van de Aziatische cinema. Daar moet meteen bij gezegd worden dat deze absoluut niet voor iedereen is weggelegd. Zo duurt de film bijna drie uur, wat natuurlijk een flinke zit is. Daarnaast kijk je een groot deel van de tijd naar een raar geschminkte gast en z’n manwijf tegenspeler. Tel daarbij de rare klanken van de Chinese opera op en die drie uren kunnen dubbel zolang aanvoelen.

Dit betekent niet dat het een slechte rolprent is. De actie wordt op fraaie wijze in beeld gebracht en zoals je mag verwachten van de ervaren Cheung en Gong is het acteerwerk van grote klasse. Ondanks dat Cheung en Gong niet in het eerste deel van de film te vinden zijn, is dat toch de fase die het langst bij blijft. Dit komt vooral door de imponerende hardhandigheid jegens de kinderen op de operaschool.

Deze voor twee oscars genomineerde film ziet er visueel prima uit en ook verhaal technisch is alles in orde. Toch speelt de lengte Farewell My Concubine enigszins parten. Daarnaast zijn de kostuums, bijbehorende schmink en de aparte (soms irritante) Chinese operaklanken niet voor iedereen weggelegd. Een titel voor de liefhebbers dus.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten