vrijdag 17 mei 2013

Il Mare / Siworae (2000)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Hyun-seung
Cast: Lee Jung-jae, Gianna Jun, e.a.




Als Eun-joo (Gianna Jun) in 1999 afscheid neemt van haar huis, stopt ze voor de nieuwe bewoner een kerstkaart in de brievenbus om een nog te verwachte brief naar haar nieuwe adres door te sturen. Sung-hyun (Lee Jung-jae), de eerste bewoner van het huis, vindt in 1997 de kaart en stuurt haar een brief terug. Al snel blijkt dat de twee in verschillende jaren leven. De magische brievenbus zorgt ervoor dat ze toch met elkaar kunnen communiceren. Hoewel ze twee jaar van elkaar verwijderd zijn ontstaat er iets speciaals tussen beiden.

Het verhaal klinkt misschien bekend in de oren. Dat zou kunnen, omdat ook Hollywood van de Aziatische cinema houdt. Van de elf films waarin talentvolle Jun speelt, hebben er vier een Amerikaanse remake gekregen. Daar is 'Il Mare' er één van. In het Westen beter bekend als 'The Lake House', met in de hoofdrollen Keanu Reeves en Sandra Bullock. In alle opzichten is de Koreaanse versie superieur aan de Amerikaanse.

Van begin tot eind is 'Il Mare' een waar genoegen om naar te kijken. Niet alleen wordt de aandacht door het gebruik van twee verschillende tijdlijnen goed vast gehouden, maar ook de cinematografie blijft de kijker verrassen. Fraaie perspectieven in combinatie met intrigerende locaties doen verlangen naar meer. De soundtrack is prachtig en de acteurs zijn fenomenaal. De film bevat een intieme sfeer die moeilijk te omschrijven is, maar gevoeld moet worden.

Het zijn de kleine dingen die van 'Il Mare' een ware topper maken. De film, ondanks dat het een drama is, is niet constant droevig. Er zitten ook luchtige en humoristische stukken in, zonder dat het af doet aan het ontroerende karakter van het verhaal. Daarnaast gaat deze rolprent over een ongrijpbare liefde, iets waar iedereen zich op z’n eigen manier mee kan identificeren.

'Il Mare' is een film die je niet mag missen en verdient het als geen ander om het geschal van de loftrompetten aan te horen. Vergeet The Lake House en ga direct voor het veel betere Koreaanse origineel!



Waardering: 5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten