vrijdag 1 maart 2013

A Moment To Remember / Nae meorisokui jiwoogae (2004)

Land: Zuid-Korea
Regie: John H. Lee
Cast: Son Ye-jin, Jung Woo-sung, Baek Jong-hak e.a.

De 27-jarige Kim Su-jin (Son Ye-jin) is een vergeetachtige vrouw. Door een misverstand bij de lokale buurtsuper ontmoet ze Choi Chul-soo (Jung Woo-sung). Een jaar later ziet ze hem opnieuw en beginnen ze een relatie met elkaar. Als Su-jins vergetelheid sterkere vormen aanneemt wordt er Alzheimer bij haar geconstateerd. Het leven van de twee komt totaal op z’n kop te staan.

Alzheimer is een vreselijke ziekte. Het begint vaak onschuldig met het vergeten van wat woorden, maar ontwikkelt zich vaak dusdanig dat de persoon in kwestie een vreemde in het eigen lichaam wordt. Dit proces toont regisseur John H. Lee op ontroerende wijze van begin tot eind. 

Op de ongebruikelijke jonge leeftijd van Su-jin na, geeft ‘A Moment To Remember’ een realistisch beeld van de aftakeling van een Alzheimer patiënt, zij het allemaal wat versneld. Zij die te maken hebben met deze aandoening zullen deze film dus heel herkenbaar vinden.

Omdat de uitvoering zo realistisch en herkenbaar is, is de film tegelijkertijd ook tragisch. Voor de gevoelige ziel zijn zakdoekjes geen overbodige luxe en je moet van steen zijn niet ontroerd te zijn door het verhaal. Zoals je mag verwachten, speelt de tragiek zich pas af in de tweede helft van de film als de symptomen uit een latere fase zichtbaar worden.

‘A Moment To Remember’ is een indrukwekkende film die op een ontroerende wijze een beeld geeft wat Alzheimer met een familie kan doen. Dit droevige en tijdloze drama maakt negen jaar na dato nog steeds een flinke impact en is het kijken meer dan waard.



Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten