vrijdag 8 maart 2013

Rent-a-Cat / Rentaneko (2012)

Land: Japan
Regie: Naoko Ogigami
Cast: Mikako Ichikawa, Reiko Kusamura, Kan Mitsuishi, Maho Yamada, Kei Tanaka, e.a.


Sayoko is een eenzame vrouw. Na het overlijden van haar oma runt ze, in haar grootmoeders voetsporen, een kattenverhuur bedrijfje. Dagelijks gaat ze de straat op met een zestal katten om verhuurd te worden aan andere eenzame personen, ieder met een eigen verhaal.

Rent-a-Cat mag zonder twijfel geplaatst worden in de categorie bizar. Van een uniek verhaal tot absurde figuren, het zit er allemaal in. Bizar betekent natuurlijk niet dat het niet leuk is. Regisseuse Naoko Ogigami heeft een vermakelijke film weten te maken met de nodige Japanse humor. Toch blijft een constante droevige ondertoon voelbaar. 



Deze rolprent lijkt, zoals je mag verwachten, vooral gemaakt te zijn voor de katenliefhebbers onder ons. Bijna in elke scène komen de lieve beestjes tevoorschijn. Ze lopen niet alleen overal in ‘t rond, maar ze vullen ook nog eens de leegte die eenzaamheid heet.


Ondanks het vreemde en unieke verhaal wordt Rent-a-Cat gedurende de film steeds voorspelbaarder. Dit komt omdat verschillende elementen bij elke verhuurde kat terugkomen. Na verloop van tijd zie je bepaalde gebeurtenissen al van mijlen ver aankomen. Jammer, want dit gaat enigszins ten koste van het kijkplezier. 

Al met al is Rent-a-Cat een aardige film. Niets meer, niets minder. Verwacht geen diepgaande en complexe dialogen en/of gebeurtenissen. Ga daarom op een regenachtige zondagmiddag lekker onderuit zitten, neem een (al dan niet gehuurde) poes op schoot en kijk hoe de schattige katten op het scherm de show stelen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten