vrijdag 15 maart 2013

Pieta (2012)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kim Ki-duk
Cast: Lee Jung-jin, Jo Min-su e.a.


De wees Lee Kang-do (Lee Jung-jin) is een louche schuldeiser van beroep. Hij gaat tot het uiterste om het bedrag te krijgen dat ze schuldig aan hem zijn. Zonder geweten maakt hij z’n klanten invalide om zo de verzekeringspremie te ontvangen. Op een dag staat er een vrouw (Jo Min-su) voor de deur die claimt z’n moeder te zijn. Het leven van Kang-do komt compleet op z’n kop te staan.

Regisseur Kim Ki-duk lijkt in z’n 18e film weer helemaal in z’n element te zijn. Hij weet met Pieta opnieuw een donkere en bij vlagen gruwelijke film te maken. Lugubere scènes, al dan niet met geïmpliceerd geweld, en mentale martelingen zijn meer regel dan uitzondering.

Daar waar menselijk geweld een regelmatig terugkerend element is in de films van Kim, zo geldt dat ook voor de dieren. Ook hier worden sommige dieren weer bruut behandeld. Fijn is dat allerminst om naar te kijken, maar het zorgt wel degelijk voor een rauwere sfeer. En laat dat nou net het doel van de filmmaker zijn.

Op sommige momenten voelt de film wat eentonig aan. Denk hierbij aan het bezoeken van verschillende klanten. Toch zit je het merendeel van de film gekluisterd aan de buis. De fascinerende ontwikkeling van het verhaal en de karakters zijn hier debet aan.

Pieta wist op het 69e filmfestival van Venetië in 2012 verrassend de Gouden Leeuw voor beste film in de wacht te slepen. Dit geeft wel aan dat Kim weer op de goede weg is, maar toch kan deze donkere rolprent niet tippen aan sommige eerdere titels van de desbetreffende regisseur. ‘The Bow’, ‘Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring’ en 'Bin-Jip' blijven op eenzame hoogte staan. Daar verandert Pieta niets aan.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten