vrijdag 22 februari 2013

Tuya’s Marriage / Tuya de hun shi (2006)

Land: China / Mongolië
Regie: Wang Quan’an
Cast: Yu Nan, Bater, Shenge, Zhaya, Ren Ting Ting


Nadat Bater (Bater), de man van Tuya (Yu Nan), door een ongeluk verlamd raakt is het aan Tuya om de herderstaken van hem over te nemen. Het hoeden van de schapen in het afgelegen Mongolië eist zijn tol op haar. Samen besluiten ze te gaan scheiden zodat Tuya een nieuwe man kan vinden die het harde werk van haar overneemt. De enige voorwaarde die Tuya stelt is dat een eventuele nieuwe man, naast haar en de kinderen, ook voor Bater zorgt. Al snel bieden verschillenden kandidaten zich aan.

Dit drama van regisseur Wang Quan’an laat de schoonheid van liefde zien door middel van een scheiding. Deze unieke kijk op dit veel gebruikte thema levert een intrigerend en mooi verhaal op. Dit mooie verhaal wordt verteld in een rustig tempo en met beelden die veelal bestaan uit de eindeloze Mongoolse steppe- en toendra-landschappen. Ondanks dit rustige tempo weet Tuya’s Marriage nimmer te vervelen. 

De film weet een fraai beeld te schetsen van een leven ver verwijderd van de westerse maatschappij. Huizen zonder elektriciteit en het halen van water een tiental kilometers van het huis vandaan zijn de normaalste zaak van de wereld. Als je ziet wat Tuya en haar familie, waaronder het schattigste dochtertje ooit, allemaal moeten doormaken, iedere dag opnieuw, krijg je automatisch ook meer respect voor de levenswijze van het Mongoolse herdersvolk. 

Tuya’s Marriage is niet voor iedereen weggelegd. Als je niet van films houdt met een laag tempo dan ben je hier niet aan het juiste adres. Zij die zich hier wel overheen kunnen zetten, zitten gebeiteld en worden getrakteerd op een fraai stukje verhaal vertelling. 






Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten