vrijdag 25 juni 2021

Little Q / Xiao Q (2019)

Land: Hongkong
Regie: Law Wing-cheong
Cast: Simon Yam, Him Law, Gigi Leung e.a.

Als jonge labradorpup wordt Little Q bij zijn tijdelijke baasjes langzaam maar zeker opgeleid als blindengeleidehond. Eenmaal klaar met de training wordt hij toegewezen aan een bekende patissier Lee Bo Ting (Simon Yam), die onlangs zijn vermogen om te zien heeft verloren. Door zijn handicap is de meesterbanketbakker behoorlijk verbitterd en kan hij maar moeilijk verkroppen dat zijn dagen als top toetjeschef achter hem lijken te liggen. Hoewel behoorlijk geremd in zijn dagelijkse leven, wordt elke vorm van hulp door Bo Ting direct afgewezen, zelfs die van de bijzonder lieve en behulpzame Little Q.

Als het verhaal van het Hongkongse ‘Little Q’ wat herkenbaar aanvoelt, dan kan da kloppen. De film is namelijk gebaseerd op de Japanse bestseller: ‘Quill: The Life of a Guide Dog’, wat in 2004 als ‘Quill’ al een bekende Japanse filmadaptatie opleverde. Het op waarheid berustende verhaal is een film waarin de innige band tussen mens en hond bijzonder ontroerend op beeld wordt gevangen.

De hond wordt ook wel mens’ beste vriend genoemd. Na het zien van ‘Little Q’ wordt direct duidelijk waarom. De loyaliteit en het incasseringsvermogen van de trouwe viervoeter is ronduit hartverwarmend. Ook voor niet-hondenbaasjes is de film de moeite waard. De film kent een prima ontwikkeling, al zij het behoorlijk voorspelbaar.

Het contrast tussen de behulpzame Little Q en zijn norse baas kan haast niet groter en die rol wordt door de ervaren Simon Yam prima ingevuld. Maar als we heel eerlijk zijn steelt de gele labrador toch echt de show. Kudos voor de hond, zijn hondentrainer en regisseur Law Wing-cheong die gezamenlijk van Little Q een Little Star maken.

Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten