vrijdag 2 juli 2021

On-Gaku: Our Sound (2019)

Land: Japan
Regie: Iwaisawa Kenji
Cast: Sakamoto Shintaro, Maeno Tomoya, Serizawa Tateto e.a.

Een drietal lanterfantende middelbare scholieren besluiten zonder enige kennis of ervaring om een band te beginnen. Wat voor muziek ze willen maken, weten ze ook niet. Zelfs over de naam van groep vormen de nodige problemen als blijkt dat deze al door een andere groep in gebruik is. Ondanks het gebrek aan enig talent blijkt hun oergeluid toch wat andere mensen te inspireren.

‘On-Gaku: Our Sound’ ziet eruit als dat het klinkt: op het oog ontzettend ongepolijst, minimalistisch en tegen het einde aan toch nog een mengelmoes van stijlen. Het koste regisseur Iwaisawa Kenji ruim zeven jaar om deze 71 minuten lange animatiefilm af te krijgen. Niet zo gek als je bedenkt dat hij ruim 40.000 key frames zelf met de hand getekend heeft.

De film is een vreemde bijt in de wereld van de Japanse animatie. De personages kennen weinig emoties, zowel in hun gezichtsuitdrukking, als in de voice acting, waarin monotoon het sleutelwoord lijkt te zijn. Des te opvallender is het dat juist de Japanse cultster Sakamoto Shintaro de stem van hoofdpersoon Kenji inspreekt. Diens monotone stemgeluid kent haast geen groter contrast met de melodische noten van zijn zangstem. Deze tegenstelling past perfect bij het bijzonder droge humor gehalte van de film.

Ook de animatie is op z’n zachts gezegd weinig verfijnd te noemen. Hier schuilt echter ook direct de charme van de film. Geen soepele bewegingen, strakke lijnen of andere technische hoogstandjes, maar een duidelijk met de hand gemaakte animatie waar de ziel en zaligheid van de regisseur volledig in uiting komt. ‘On-Gaku: Our Sound’ zal ongetwijfeld een grote groep op het eerste gezicht afschrikken, maar het heeft alles in huis om direct een grote cultfilm te worden.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten