vrijdag 4 juni 2021

Aya and the Witch / Aya to majo (2020)

Land: Japan
Regie: Miyazaki Goro
Cast: Hirasawa Kokoro, Terajima Shinobu, Toyokawa Etsushi,Ueda Yuji, Hamada Gaku e.a.

De jonge Aya (Hirasawa Kokoro) groeit op in een weeshuis, waar ze zich ontpopt tot een klein manipulatief rebellerend kind. Het leven in het statige opvanghuis bevalt er wel en doet dan ook flink haar best om juist níét geadopteerd te worden. Haar zorgeloze leventje stopt echter ze tegen haar wil in wordt geadopteerd door een heks. Niet om als kersverse moeder door het leven te kunnen, maar omdat ze een stel extra handen in haar magische keuken nodig heeft. Aya stemt er mee in om te helpen, al staat daar wel tegenover dat ze toverles krijgt.

‘Aya and the Witch’ is de nieuwste telg uit het imponerende catalogus van het Japanse Studio Ghibli. De film is een adaptatie van het boek ‘Earwig and the Witch van Diana Wynne Jones en voor het eerst in het bijna 36-jarige bestaan van de filmstudio worden de potloden en papier ingeruild voor de stilussen en tablets. ‘Aya and the Witch’ gaat de geschiedenisboeken in als de eerste volledig door CGI geanimeerde Ghibli film.

Ghibli fans van het eerste uur zullen ongetwijfeld raar opkijken bij het zien van de eerste beelden. Geen tot in de puntjes gedetailleerde magische potloodwereld, maar strak, haast plastische personages in bij vlagen hyperrealistische omgevingen. Een vreemd contrast dat maar moeilijk went. De dromerige, fantasievolle en gewoonweg wonderbaarlijke setting die de meeste Ghibli producties kenmerkt wordt vurig gemist.

Daarnaast lijkt het er erg op dat alle aandacht naar de nieuwe stijl is gegaan en het verhaal er maar simpel bij hangt. Net alsof het lijkt dat de film eindelijk op stoom komt, maakt regisseur Miyazaki Goro, zoon van de legendarische Miyazaki Hayao, er abrupt een eind aan. Voor een film rondom heksen is de magie ver te zoeken.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten