vrijdag 18 juni 2021

Balloon / Qi qiu (2019)

Land: China
Regie: Pema Tseden
Cast: Sonam Wangmo, Jinpa, Yangshik Tso e.a.

Wanneer hij zijn zonen ziet spelen met wat zij denken ballonnen te zijn, weet Dargye (Jinpa) niet hoe snel hij hen moet stoppen. In plaats van ballonnen ziet hij zijn laatste condooms verspeeld worden. Niet alleen schaamt hij zich een ongeluk, ook weet hij met de net ingevoerde stop op verdere gezinsuitbreiding dat hij zich in bed behoorlijk moet inhouden wil hij geen boete riskeren en zijn familie financieel in gevaar brengen. Vooral zijn vrouw Drolkar (Sonam Wangmo) moet voor haar zelf opkomen wanneer Dargye zich niet kan beheersen.

‘Balloon’ speelt zich af in het Tibet van de vroege jaren tachtig waar net als in de rest van China een stop op het aantal kinderen dat gebaard mocht worden werd gezet. Een politiek besluit dat vandaag dag nog geldt, al staat de max nu op het dubbele dan voorheen. Genoeg stof voor Pema Tseden, de bekendste Tibetaanse filmmaker van deze tijd, om een fraai stukje politiek geëngageerde humor op film vast te leggen.

De film weet op een uitstekende manier politieke en filosofische kwesties luchtig te houden. Onderwerpen als de eenkindspolitiek, de rol van vrouwen in een door mannen gedomineerde samenleving en dilemma’s tussen enerzijds tradities en anderzijds de veranderende maatschappij staan centraal zonder dat film beladen of zwaar aanvoelt. Sterker nog, het wel en wee van de twee hoofdrolspelers voelt eerder vertederend aan.

‘Balloon’ is een knap gelaagd familiedrama dat daarnaast ook nog voldoende ruimte geeft aan al het schoon wat het Tibetaanse landschap te bieden heeft. Natuurlijk is het toverwoord, zowel visueel in de natuur als in het acteerwerk van de uitstekend gecaste acteurs.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten