vrijdag 31 juli 2020

Edward (2019)

Land: Filipijnen
Regie: Thop Nazareno
Cast: Louise Abuel, Ella Cruz, Dido de la Paz, Elijah Canlas, Manuel Chua e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/07/edward-2019.html

In een overvol, benauwd en stinkend open ziekenhuis zorgt de tiener Edward (Louise Abuel) voor zijn zieke vader Mario (Dido de la Paz). De verpleging en doktoren hebben amper tijd, waardoor Edward genoodzaakt is om 24 uur per dag paraat te staan. Samen met een bevriende lotgenoot maakt hij het hospitaal eigen en komen ze de dagen door. Wanneer hij de mooie patiente Agnes (Ella Cruz) ontmoet, krijgt zijn leven eindelijk wat meer kleur in een wereld omgeven door ziekte.

De schimmel op de muren, de roest op het metaal en de stank van meutes ongewassen patiënten: het is bijna te ruiken in Thop Nazareno’s tweede lange speelfilm. Wat dat betreft is de relatieve korte speelduur van pak en beet 80 minuten inclusief de aftiteling een fijne meevaller, aangezien de hele film zich in dit smerige hospitaal afspeelt.

De depressieve setting kent uiteraard ook zo z’n voordelen. Zo overtuigen de vaak hoestende en proestende patiënten wanneer ze voor de zoveelste keer om meer hulp vragen, maar ook de soms morbide grappen en grollen die Edward en zijn vriend uithalen zijn goed verklaarbaar door het allesbehalve gezonde milieu waarin ze dag en nacht verkeren. De als kindster debuterende soapster Abuel, heeft met ‘Edward’ zijn eerste speelfilm bemachtigd en maakt indruk met zijn vertolking van de titulaire tiener. Van typische puberse capriolen tot een verzorgende jonge man: het gaat hem goed af.

Het Filipijnse ‘Edward’ is een fraai coming-of-age drama met een uitstekende uitgewerkte hoofdrol waarin de vijftienjarige Edward een mooie emotionele ontwikkeling doormaakt. De depressieve setting hakt er echter hard in en mijmert ook na de laatste scene nog tijden door.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten