vrijdag 17 juli 2020

My Sweet Grappa Remedies / Amai o sakedeu gai (2019)

Land: Japan
Regie: Oku Akiko
Cast: Matsuyuki Yasuko, Kuroki Haru, Shimizu Hiroya e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/07/my-sweet-grappa-remedies-amai-o-sakedeu.html
De veertigplus-jarige kantoormedewerker Yoshiko (Matsuyuki Yasuko) leeft een relatief eenzaam leven waarin drankjes met haar jongere collega Wakabayashi (Kuroki Haru) bijzondere naar-uit-kijk-puntjes worden. Haar onveranderlijke bestaan geeft ze kleur door plezier te vinden in de kleinste alledaagse dingetjes. Via een dagboek reflecteert ze op haar enigszins lusteloze leven en kijkt ze naar de toekomst als er in de verte een romance lijkt op te bloeien met een eveneens veel jongere man.

‘My Sweet Grappa Remedies’ is de derde feature waarin regisseuse Oku Akiko in het hoofd van haar vrouwelijke hoofdpersonen duikt. En hoewel de titel doet vermoeden dat hoofdrolspeelster Yoshiko flink aan de fles is, geeft de film een ander beeld: een rustige, in control zijnde vrouw die echter verlangt naar meer menselijk contact en via een drankje na het werk de dag afsluit.

Verteld door mini-updates uit haar dagboek, bestrijkt de film zo’n anderhalf jaar uit het bestaan van Yoshiko. Met fraaie, haast rustgevende en poëtische shots, gecombineerd met de sensuele voice-over en mooie melancholische achtergrondmuziek kruipt de kijker langzaam maar zeker in het hoofd van Yoshiko en is getuige van een subtiele doch natuurlijke verandering in haar persoon.

‘My Sweet Grappa Remedies’ is een ode aan de alledaagsheid der dingen en een uitgestrekte day in the life van een vrouw die content is met haar vrijgezellenbestaan, maar ook verlangt naar genegenheid en kinderen. Met 107 minuten voelt de film bij vlagen wat repetitief aan, passend bij het leven dat Yoshiko leidt.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten