vrijdag 10 juli 2020

The Captain / Zhong guo ji zhang (2019)

Land: China
Regie: Andrew Lau,
Cast: Zhang Hanyu, Oho Ou, Du Jiang, Yuan Quan, Zhang Tian’ai, Li Qin e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/07/the-captain-zhong-guo-ji-zhang-2019.html
Wanneer Sichuan Airlines vlucht 8633 opstijgt en koers zet voor eindbestemming Lhasa lijkt dit de zoveelste routinevlucht voor de ervaren piloot Liu Changjian en zijn crew. 40 minuten na het opstijgen van de Airbus A319-100 slaat het noodlot toe wanneer de rechter voorruit in de cockpit uit het niets verbrijzelt. Met co-piloot Xu Yichen (Oho Ou) half hangend uit het toestel moet Liu zijn vliegtuig veilig aan land zien te krijgen, maar het Tibetaanse gebergte en een naderende zware storm maken dit een haast onmogelijke opgave.

Gebaseerd op het miraculeuze optreden van piloot Liu Changjian op de fatale 14 mei 2018, kan het Chinese ‘The Captain’ als spectaculaire antwoord op het Amerikaanse ‘Sully’ gezien worden, waarin Tom Hanks als de titulaire Sully zijn haperende vliegmachine veilig in de Hudson wist te landen.

Andrew Lau, o.a. bekend van de meesterlijke thriller ‘Infernal Affairs’ weet ook van ‘The Captain’ een spannende rit te maken. Hoewel het verhaal en uitkomst al vast staan, weet hij de kijker toch vast te houden met een chaotische en spectaculaire cinematografie. Door het herkenbare camerawerk komt de angst bij de passagiers en rondvliegende stewardessen akelig dichtbij. Helemaal wanneer de bergtoppen en pikzwarte, elektrisch geladen wolken het toestel ontzettend kwetsbaar doen lijken.

Het aviatische actiedrama ‘The Captain’ teert vol op het adrenaline spuwende karakter van de film en vergeet in het hoofd van de naamgevende hoofdrolspeler te duiken. De personages lijken slechts opvulling van een groter fenomeen, waarin de acties en niet de woorden van Liu hem tot een nationale held maken.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten