vrijdag 24 juli 2020

Barking Dogs Never Bite / Peullandaseu-ui gae (2000)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-ho
Cast: Lee Sung-jae, Bae Doona, Kim Ho-jung, Byun Hee-bong, Kim Jin-goo e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/07/barking-dogs-never-bite-peullandaseu-ui.html
Mateloos geïrriteerd door een constant keffende hond, besluit de thuiszittende universitair docent Yoon-ju (Lee Sung-jae) het heft in eigen handen te nemen. Wanneer hij zijn kans schoon ziet, ontvoerd hij de hond en sluit hem op in een de kelder van het appartementencomplex waar hij woont, met onvoorzienbare gevolgen van dien. Als er meer honden blijken te verdwijnen, gaat buurtbewoonster Hyun-nam (Bae Doona) op onderzoek uit.

2019-2020 gaat voor altijd de filmboeken in als het jaar van Bong Joon-ho. De Koreaanse filmmaker is wereldwijd een bekende naam geworden en aan de basis van diens imponerende oeuvre staat ‘Barking Dogs Never Bite’; een tragische zwarte komedie waarin de frustraties van een ambitieuze academicus het leven om hem heen drastisch doet veranderen.

Hoewel minder gepolijst dan zijn latere werk, weet Bong vooral met slim gebruik van muziek en geluid toch een fraaie mix van genres neer te zetten; de ene keer opzwepend en komisch, dan weer donker en gruw. Ook de prima cast en dito performances ondersteunen dit vrij aardig: met Bae Doona als fijne luchtige noot, Byun Hee-bong als excentrieke conciërge en Lee Sung-jae als frustrerende spil in het web.

Hoewel de film claimt geen van de honden iets aan gedaan te hebben, lijkt het beeld soms anders te doen vermoeden, wat als een pluim voor de production designer gezien moet worden. Hondenliefhebbers met een laag tolerantiegehalte doen er beter aan de film te mijden. Met ‘Barking Dogs Never Bite’ zet Bong de toon voor veel van zijn klassiekers die later volgden.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten