vrijdag 3 januari 2020

Midnight Diner / Shinya Shokudo (2015)

Land: Japan
Regie: Matsuoka Joji
Cast: Kobayashi Kaoru, Tabe Mikako, Emoto Tokio, Joe Odagiri, Fuwa Mansaku, Kikuchi Akiko e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/01/midnight-diner-shinya-shokudo-2015.html
Om klokslag twaalf uur ’s nachts opent The Master (Kobayashi Kaoru) dagelijks zijn intieme eet etablissement om vervolgens om zeven uur ’s ochtends de deuren weer te sluiten. Hoewel het restaurant beschikt over een bescheiden kaart kunnen de gasten alles bestellen; zolang hij het kan maken én de ingrediënten in huis heeft, kookt hij alles. Zijn krappe eetcafé wordt voornamelijk bevolkt door een handjevol excentrieke vaste gasten en biedt soelaas aan iedereen die binnenkomt.

‘Midnight Diner’ is een Japanse film, afgeleid van een TV-serie, dat weer afgeleid is van een populaire manga-reeks. De wortels van deze afgeleide zijn ook in de film goed zichtbaar; het gros van de film speelt zich voornamelijk af in de krappe diner. De simpelheid in setting en decor, maar ook in camerabeelden zorgen voor de juiste charme.

En charmant is de film zeker. Vooral hoofdrolspeler Kaoru als de chef des huizes imponeert. Zijn aangename, kalme verschijning is als een oase van rust in vergelijking met zijn vaak excentrieke vaste klanten en ander hongerige klanten. Hoewel de film is opgedeeld in drie ongecompliceerde hoofdstukken, met ieder zijn eigen personages en bijpassend gerecht, loopt The Master er als rode draad doorheen, met zijn bijzonder kleine keuken als uitvalsbasis.

Waar veel cuisine-gerelateerde films de gerechten zo watertandend mogelijk in beeld willen brengen, pakt ‘Midnight Diner’ het ook hier anders aan. Geen hoogstaande drie-sterren-menu’s, maar ook hier is simpel het toverwoord. Wat overblijft is een charmante rolprent waarin een lekkere omelet al voldoende is om de harten te kunnen stelen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten