vrijdag 10 januari 2020

Better Days / Shaonian de ni (2019)

Land: China
Regie: Derek Tsang
Cast: Zhou Dongyu, Jackson Yee, Zhang Yifan, Huang Jue, Zhou Ye e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/01/better-days-shaonian-de-ni-2019.html
Met de naderende alles beslissende toelatingsexamens voor de boeg is de druk gigantisch groot voor Chen Nian (Zhou Dongyu) en haar medestudenten. Wanneer de door pesterijen geteisterde Hu Xiaodie (Zhang Yifan) zichzelf van het leven beroofd, is Nian de enige die publiekelijk sympathie voor haar toont. Een trio rijkeluiskinderen, onder leiding van de koelbloedige Wei Lai (Zhou Ye) richten hun pestpijlen vervolgens op de noest studerende Nian. Om te ontsnappen aan het getreiter sluit ze een onwaarschijnlijke band met Xiao Bei (Jackson Yee), een jonge straatvechter die haar beschermd tegen de steeds gevaarlijker wordende dreigementen.

Na het waanzinnige debuut van regisseur Derek Tsang in 2016 (Soul Mate, red.) keert de uiterst talentvolle filmmaker terug met opnieuw een dijk van een film. Wederom kiest Tsang ervoor om zijn hoofdrol te vergeven aan Zhou Dongyu, die keer op keer weet te imponeren. Ook in ‘Better Days’ laat de Zhou zien met recht een van China’s beste actrices te zijn.

Het is haast ongelofelijk hoe de, tijdens het moment van filmen, 26 jarige Zhou zonder moeite zowel als volwassene als tiener geloofwaardig door het leven kan gaan. Haar intense performance ontroerd en haar chemie met tegenspeler Yee spat van het beeld. De film ziet er met zijn verzadigde kleuren en vele close-ups bijzonder fraai uit.

‘Better Days’, niet geheel ontbeert van de nodige controversen tijdens de geplande releases, vat een hedendaagse en, tot in zekere zin, universele pestproblematiek aan waar niet alleen China mee te maken heeft. De krachtige performance van de hoofdrolspelers, urgente thematiek en ontroerende regie maken ook van Tsang’s tweede lange speelfilm een memorabele negen kwartier.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten