vrijdag 31 januari 2020

Children of the Sea / Umi no kodomo (2019)

Land: Japan
Regie: Watanabe Ayumu
Cast: Ashida Mana, Ishibashi Hiiro, Uragami Seishu, Morisaki Win, Inagaki Goro, Fuji Sumiko e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2020/01/children-of-sea-umi-no-kodomo-2019.html
Na een tumultueus begin van de zomervakantie ontmoet de jonge Ruka Umi en Sora, twee bijzondere, en door zeekoeien opgegroeide jongens, in het aquarium waar haar vader werkt. De drie klikken al snel met elkaar en spenderen veel tijd op open zee. Wanneer een komeet de oceaan in knalt, komen er kosmische krachten vrij die het leven van Ruka, en de gehele maritieme wereld, compleet op z’n kop zet.

‘Children of the Sea’ is een ongekend ambitieuze animatiefilm, gebaseerd op de gelijknamige mangareeks uit de pen en penseel van Igarashi Daisuke, waarin het complexe verhaal menig pet te boven zal gaan. De film begint als een typische Japanse anime, maar verandert tegen het eind in een abstract, haast filosofische fabel waarbij de wonderen wereld van de zee net zo makkelijk plaatsmaakt voor de ontstaansgeschiedenis van het heelal en bijpassende grote levensvragen.

Het mysterieuze karakter van de film komt uitermate goed terug in de animatiestijl. STUDIO4℃ weet te imponeren door verschillende stijlen toe te passen, waarmee de diversiteit in de oceanen en ver daarbuiten op een magische manier wordt gevat. Ook het bizarre en experimentele laatste half uur zijn een genot om naar te kijken, zij het echter louter om visuele redenen.

‘Children of the Sea’ is een bizarre anime, waarin fantasie en filosofie hand in hand gaan. De steken die het verhaaltechnisch  laat vallen, worden op audiovisueel gebied meer dan goedgemaakt. Het experimentele karakter van de getekende prent fascineert en bezit voldoende pracht en praal om de 111 minuten vol te maken; ‘Children of the Sea’ moet immers ervaren worden, meer nog dan begrepen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten