vrijdag 27 december 2019

My Dear Liar / Shou yi ren (2019)

Land: China
Regie: Shen Ao
Cast: Dong Chengpeng, Liu Yan, Zhang Zixian e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/12/my-dear-liar-shou-yi-ren-2019.html
Samen met zijn aan astma lijdend zoontje woont Wuhai (Dong Chengpeng) in een rokerige kamer boven het internet café dat hij runt. Hopend op een betere leefomgeving voor zijn kleine jongen, gaat hij in zee met zijn oude vriend Zhong Zhenjiang (Zhang Zixian) om de verzekeringsmaatschappij voor een astronomisch bedrag op te lichten. Samen smeden zij een plan waarin Wuhai moet zien te trouwen met Miaomiao (Liu Yan) aka Foxy Fairy, een nietsvermoedende livestreamster, om vervolgens haar dood zo natuurlijk mogelijk te doen laten lijken. Hoe langer hij echter met haar doorbrengt, hoe moeilijker hij heeft om zich aan zijn plan te houden.

Dat het Chinese ‘My Dear Liar’ in de categorie romcom valt, is eigenlijk al een klein wonder: de liefde van het nieuwbakken stel is immers gebouwd op louter leugens met als doel het vermoorden van de vrouw in ruil voor een flinke zak duiten. Ondanks dit lugubere gegeven voelt de film wel vertrouwd licht en laconiek aan.

Na een vrij aardig begin waarin de premisse van de film direct gestalte krijgt en de personages prima worden ingeleid, mist de film gedegen ontwikkeling en dwaalt steeds verder af van al het goeds dat als het ware beloofd werd. Van achtervolgingen in nauwe straatjes en zogenaamde kruisverhoren wordt aldaar niets meer vernomen. Wat overblijft is een relatief voorspelbaar verhaal dat echte focus mist.

Hoogtepunt van de film is zonder meer Dong Chengpeng, die leven blaast is een ietwat stuurloos geheel. Dong weet te overtuigen als ongelukkige arme sloeber, die onder valse voorwendselen het hart van zijn slachtoffer moet veroveren. Het is echter niet genoeg om het kwakkelende verhaal overeind te laten staan.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten