vrijdag 6 december 2019

The Tenants Downstairs / Lou xia de fang ke (2016)

Land: Taiwan
Regie: Adam Tsuei
Cast: Simon Yam, Ivy Shao, Sophia Li, Lee Kang-sheng, Kaiser Chuang, Yu An-shun, Hou Yan-xi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/12/the-tenants-downstairs-lou-xia-de-fang.html
Wanneer Chang Chia-chun (Simon Yam) van een ver familielid een door het stof bedolven en door de ratten bewoond oud pand erft, begint zijn nieuwe leven als huisbaas. Via camera’s in elke kamer vult hij zijn dagen door het bespieden van zijn huurders. Als hij op een dag getuige is van een brute moord door een van zijn huurders, raakt hij geobsedeerd door de gruwelijke gebeurtenis en besluit de om de levens van de rest van zijn markante huurders moedwillig te manipuleren.

Het Taiwanese ‘The Tenants Downstairs’ is gebaseerd op het gelijknamige boek uit de pen van Giddens Ko, die tevens verantwoordelijk is voor het script, en is geregisseerd én geproduceerd door Adam Tsuei, die na het uiterst succesvolle ‘You Are the Apple of My Eye’ en ‘Café. Waiting. Love’ wederom de handen met Ko ineen slaat. Dit keer echter geen romantische comedy, maar een een donker, sadistische thriller.

In hoeverre moet je een verdachte in een politieverhoorkamer op z’n woord geloven? Het verhaal wordt immers in deze setting door hoofdrolspeler Chang aan de rechercheur van dienst verteld. Net als Chang speelt de film met de realiteit, wat tot een mix van horror, geweld en erotiek leidt. Daar lijkt het de filmmaker ook vooral om te doen, aangezien het verhaal, na een prima begin, zichzelf langzaam uit het oogt verliest en de gebeurtenissen wel heel onrealistisch zich laten opvolgen.

Toch weet de film wel te entertainen. Yam speelt een intrigerend typetje dat zichtbaar geniet van al het leed dat hij veroorzaakt. Visueel staat de film ook z’n mannetje en de horror elementen zijn op z’n minst verontrustend te noemen. De duurt met bijna twee uur misschien wat de lang, waardoor de focus even verloren lijkt te gaan. Desalniettemin weet regisseur Tsuei een aardig debuut neer te zetten.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten