vrijdag 13 december 2019

The Gangster, The Cop, The Devil / Aginjeon (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Won-tae
Cast: Ma Dong-seok, Kim Mu-yeol, Kim Sungkyu e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/12/the-gangster-cop-devil-aginjeon-2019.html
Een mysterieuze seriemoordenaar teistert de nachten van Seoul. De steekgrage ‘K’ (Kim Sungkyu) verslikt zich echter in Jang Dong-soo (Ma Dong-seok), een breedgeschouderde gangster die diens aanval slechts ternauwernood overleeft. Jang is uit op wraak en sluit een illegaal pact met politierechercheur Jung Tae-seok (Kim My-yeol). Beiden hebben echter verschillende motieven om de voortvluchtige ‘K’ zo spoedig mogelijk in handen te krijgen.

Sinds het wereldwijde succes van ‘Train to Busan’ is de ster van Ma Dong-seok almaar rijzende. De immens gespierde Ma, die in het Westen ook als Don Lee door het leven gaat, is uitgegroeid tot een van Korea’s populairste acteurs en is ook terecht het uithangboord voor de actiethriller ‘The Gangster, The Cop, The Devil’.

Met zijn verzadigde groen- en geeltinten, neon-verlichte straten en het eerste slachtoffer al in de openingsminuten is de toon snel gezet. Het verhaal, dat op de werkelijkheid gebaseerd is, wordt prima opgebouwd en weet door de interessante driehoeksdynamiek van begin tot eind te boeien. De vele gewelduitspattingen en achtervolgingen zijn verder een absolute lust voor het oog. Speciale aandacht lijkt ook uit te zijn gegaan naar de muziek in de film. De variatie van epische orkestmuziek, gillende gitaren en snelle elektronische klanken houdt het tempo vaak bijzonder hoog en weet de spanning goed vast te houden.

Zuid-Korea is het land van de kwalitatief goede actiethrillers en ‘The Gangster, The Cop, The Devil’ is daar geen uitzondering op. De film bevat alles wat een actievolle crime-thriller nodig heeft om te entertainen: uitstekende cast, heerlijke actie en een toffe soundtrack. De relatief onervaren regisseur Lee Won-tae maakt met zijn tweede film indruk én naam en ziet zijn doorbraak direct ‘beloond’ worden met een door Sylvester Stalone geproduceerde Amerikaanse remake waarin ook ditmaal de gebonkte Ma de rol van gangster zal vertolken.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten