vrijdag 2 augustus 2019

Pulse / Kairo (2001)

Land: Japan
Regie: Kurosawa Kiyoshi
Cast: Aso Kumiko, Kato Haruhiko, Koyuki, Arisaka Kurume, Matsuo Masatoshi e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/08/pulse-kairo-2001.html
Wanneer Taguchi, na het werken aan een vreemde computer disk, al een tijdje niets meer van zich heeft laten horen, besluit Michi (Aso Kumiko) polshoogte te nemen. Ze vindt een gedesillusioneerde jonge man aan die tijdens haar bezoek zelfs nog zijn eigen leven neemt. Wat achterblijft is de mysterieuze harde schijf. Tegelijkertijd probeert digibeet Ryosuke (Kato Haruhiko) toegang te krijgen tot het internet. Telkens als hij de browser opstart komt hij op een verontrustende site terecht vol met afbeeldingen van donkere kamers en depressieve mensen. Spookachtige figuren zijn al in en rondom zijn campus gespot en samen met Harue (Koyuki) zijn ze ervan overtuigd dat geesten via het internet de menselijke wereld in proberen te glippen.

Het Japanse ‘Pulse’ had het al vroeg bij het juiste eind: in een tijd waarin het internet en sociale media nog in de kinderschoenen stond, voorspelde de rolprent dat het internet aardig gevaarlijk kan zijn en dat sociale isolatie op de loer ligt. Verpakt in donkere horrorfilm schets regisseur Kurosawa Kiyoshi een angstaanjagend beeld.

Waar ‘Pulse’ in uitblinkt is de manier waarop stapje voor stapje het plot zich onthult, verdeeld over twee verhaallijnen, maar met een gezamenlijk groter geheel als eindpunt. De spanning zit hem dan ook niet zodanig in talloze jumpscares, maar wordt er de volledige lengte van de film crescendo ingeslopen. De bijgestane muziek en rauwe, duistere cinematografie maakt de creepy sfeer compleet.

Met twee uur is de film redelijk aan de lange kant en had best een tikkeltje korter kunnen zijn. De uitstekende sfeer en tempo maakt echter veel goed. Ook de personages komen levendig over en de angst is in hun doen en laten is voelbaar, een cruciaal element in het horrorgenre. ‘Pulse’ heeft een echt (horror)hart. 


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten