vrijdag 26 juli 2019

Juror 8 / Baesimwondeul (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Hong Seung-wan
Cast: Park Hyung-sik, Moon So-ri, Kwon Hae-hyo, Rie Young-zin, Seo Hyun-woo e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/07/juror-8-baesimwondeul-2019.html
In 2008 begint Zuid-Korea met een gerechtelijk experiment; voor het eerst wordt er een jury samengesteld die over het lot van de van moord verdachte Kang Doo-sik (Seo Hyun-woo) moeten beslissen. De zaak lijkt op voorhand al in kannen en kruiken te zijn en iedereen rekent op een schuldig verdicht. Toch blijft bij de jonge Nam-woo (Park Hyung-sik) enige gerede twijfel bestaan. Vastbesloten om geen onschuldige achter de tralies te plaatsen, begint de achtkoppige jury vragen te stellen die de openbare aanklager zachtjes gezegd in verlegenheid weten te brengen.

Zuid-Korea kent geen actief jury rechtssysteem zoals bijvoorbeeld het geval is in de Verenigde Staten. Toch experimenteerde men elf jaar geleden met het idee om willekeurige burgers mee te laten denken over het lot van de terechtgestane verdachte. ‘Juror 8’ haalt zodoende haar inspiratie uit deze historische proefneming.

Het Koreaanse ‘Juror 8’ is een goed geschreven rechtbankdrama, dat zich voor een groot gedeelte buiten de rechtszaal afspeelt, met een tikkeltje voorspelbaar einde. Het eindresultaat is echter van minder belang, aangezien de focus ligt op de totstandkoming van het verdict. De rolprent is met bijna twee uur aan de lange kant, maar weet telkens weer nieuwe inzichten te bieden om interessant genoeg te blijven.

Naast een goed geschreven verhaal zorgen de meer dan uitstekend cast voor hoogtepuntjes in de film. Ervaren personeel zoals Moon So-ri en Kwon Hae-hyo worden net zo goed bijgestaan door speelfilmdebutant Park. De personages komen stuk voor stuk goed uit de verf en komen als het ware tot leven in en rondom het gerechtsgebouw. Schrijver/regisseur Hong Seung-wan mag zich gelukkig prijzen met een alleraardigst debuut.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten