vrijdag 16 augustus 2019

Dying to Survive / Wo bu shi yao shen (2018)

Land: China
regie: Wen Muye
Cast: Xu Zheng, Tan Zhou, Wang Chuanjun, Wang Yanhui, Zhang Yu, Zhou Yiwei, Yang Xinmin e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/08/dying-to-survive-wo-bu-shi-yao-shen-2018.html
Cheng Yong (Xu Zheng) runt een slecht lopende Indiase afrodisiacawinkeltje en heeft dringend geld nodig om de ziekenhuisrekeningen van zijn vader te kunnen betalen. Wanneer de zieke Lv Shouyi zijn zaak binnenloopt, ontwikkelen zij een lucratief plan om een goedkoop Indiaas medicijn in China te verkopen. Terwijl het geld met bakken tegelijk binnenrolt, probeert de Chinese fabrikant van het peperdure legale medicijn samen met de politie de nobele drugssmokkel de nek om te draaien. Geld is echter niet de enige drijfveer van Cheng Yong.

Chronisch ziek zijn is geen pretje. Helemaal niet in een land waar goede zorg geen algemeen goed is. Met torenhoge medicijnkosten is een kordate behandeling niet voor iedereen weggelegd. Een probleem waar China al tijden mee kampt. ‘Dying to Survive’ weet op bijzonder fraaie wijze dit heikelpunt aan te kaarten door maatschappijkritiek te vervlechten met een aangrijpend verhaal.

Hoofdrolspeler Xu staat bekend om zijn komische rollen, maar laat zien ook in een meer serieuzere rol zijn mannetje te staan. Zijn fantastische en oprechte optreden als normaal worstelende man leidt de kijker in een rollercoaster van emoties zonder afbreuk te doen aan het serieuze thema en sociale context van het verhaal.

De op waarheid beruste rolprent gooit een interessant filosofisch goed-of-slecht balletje op en doet dat op een manier dat ongebruikelijk is in populaire Chinese cinema. Het eeuwenoude, maar niet minder relevante, debat wordt uiterst realistisch en mooi in beeld gebracht en weet de aandacht er makkelijk bij te houden.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten