vrijdag 9 augustus 2019

Hotel by the River / Gangbyeon hotel (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Hong Sang-soo
Cast: Gi Ju-bong, Kim Min-hee, Kwon Hae-hyo, Yoo Joon-sang, Song Seon-mi .e.a

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/08/hotel-by-river-gangbyeon-hotel-2018.html
Young-hwan (Gi Ju-bong) is een dichter op leeftijd die door z’n bekendheid gratis in een hotel kan verblijven. Hij voelt zich de laatste tijd verre van optimaal en besluit zijn beide zoons naar zijn tijdelijke onderkomen te roepen. Tegelijkertijd logeert de kersverse single A-reum (Kim Min-hee) ook in het hotel. Bijgestaan door haar beste vriendin probeert ze over haar vreemdgaande vriend te komen.

In een typische ‘Hongsiaanse’ stijl vertelt de Koreaanse schrijver/regisseur Hong Sang-soo voor de derde keer in successie een alledaags verhaal, zowel letterlijk als figuurlijk, in grijstinten. Kenners van zijn werk zien ook hier weer de bekende namen voorbij komen zoals Gi Ju-bong, Kwon Hae-hyo en Hong’s muze Kim Min-hee. Een feest van herkenning.

Net als de Hong’s hoofdpersonage kan de film gezien worden als een gedicht op beeld. Van een plot is, zoals gebruikelijk bij diens films, weinig sprake. Het is de alledaagsheid der dingen die Hong’s films typeren en bij vlagen bijzonder herkenbaar maken. Ook ‘Hotel by the River’ speelt met deze bekende formule.

Het rustige en repeterende karakter zal echter lang niet iedereen aanspreken. De stuk voor stuk uitstekend spelen de cast maakt van de banaliteit op momenten een genot om naar te kijken. Het gemis aan variatie speelt de rolprent zo nu en dan helaas wel op. ‘Hotel by the River’ is de zoveelste moment opname van de ‘gewone’ Koreaan. Net iets anders, maar toch weer hetzelfde.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten