vrijdag 30 augustus 2019

Parasite / Gisaenchung (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Bong Joon-ho
Cast: Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Park So-dam, Jang Hye-jin, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Jung Ziso, Jung Hyeon-jun e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/08/parasite-gisaenchung-2019.html
De straatarme familie van Ki-taek (Song Kang-ho) krijgt plots de mogelijkheid om zich van de armoede te onttrekken wanneer zoonlief Ki-woo (Choi Woo-shik) zich voordoet als privé docent Engels in een steenrijk gezin. Al snel ziet hij kans om ook de rest van zijn familie op slinkse wijze de familie in te betrekken. Wanneer ze eindelijk denken de vruchten te kunnen plukken van hun nieuwe gezegende bestaan, verandert één grote regenbui hun leven voorgoed.

Alles wat Bong Joon-ho aanraakt lijkt in goud te veranderen. Deze makkelijke uitspraak wordt nog extra versterkt door zijn fenomenale winst van de Gouden Palm voor beste film tijdens het Cannes Film Festival jl.: ‘Parasite’. Ditmaal geen computer-gegenereerde monsters of uit de kluiten gewassen varkens of razendsnelle treinen, maar een bijzonder gelaagde familiaire sociaal geëngageerd tragikomedie.

Typerend voor Bong’s film is het genre-vermengende karakter van zijn werk. Ook ‘Parasite’ is verwrongen van verschillende emoties en de slimme verrassingselementen werken verslavend. Zelfs met een minieme setting, het verhaal speelt zich voor het overgrote deel af in de prachtige luxe villa van de familie Park, weet de film nimmer te vervelen.

In een heerlijk tempo geeft Bong een satire over de kloof tussen arm en rijk en hoe ver men wil gaan om kansen te grijpen. Met een briljant scenario en een feilloze cast van supersterren is het recept voor succes natuurlijk al snel geschreven. ‘Parasite’ laat in een ruim twee uur durend filmisch pareltje zien dat het meer dan terecht de meest prestigieuze prijs van het jaar verdient.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten