vrijdag 6 september 2019

The Third Wife / Vo Ba (2018)

Land: Vietnam
Regie: Ash Mayfair
Cast: Nguyen Phuong Tra My, Long Le Vu, Mai Thu Huon Maya, Nguyen Nhu Quynh, Lam Thanh My, Tran Nu Yên-Khê e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/09/the-third-wife-vo-ba-2018.html
In een plattelands dorpje in het 19e-eeuwse Vietnam wordt de veertienjarige May (Nguyen Phuong Tra My) omgedoopt tot de derde vrouw van Hung (Long Le Vu), een lokale landheer. Wanneer de kersverse bruid van haar onschuld gestript is, ontdekt ze uit eerste hand het belang van het baren van een zoon. Nog jong in het leven leert ze omgaan met de druk en begint ze aan een seksuele ontdekkingsreis, onder toeziend oog van haar twee collega-eega’s.

Geïnspireerd op ware gebeurtenissen is het Vietnamese ‘The Third Wife’ op een bepaalde manier net zo verontrustend als de titel kan doen vermoeden. Hoewel niet ongebruikelijk in de tijd, het zien van een dermate jonge minderjarige in suggestieve posities is geen alledaags gezicht. Dat dacht ook de Vietnamese regering, die de werkwijze van de filmmakers onder de loep nam en wat op een voortijdige eind van de binnenlandse vertoningen zorgde.

Middelpunt van de aandacht is uiteraard de dertienjarige Nyguyen. Ondanks haar prille leeftijd weet ze emoties, maar ook zeker de verwarring die bij haar status en leeftijd passen, op indrukwekkende wijze over te brengen. Samen met de bijpassende muziek en uitstekend camerawerk ontstaat een bijzonder sfeervol geheel.

De constante focus of de patriarchale verhoudingen en de erotisch getinte suggesties doen wat af aan de variatie van de film en voelt bij vlagen wat eentonig aan. De schitterende beelden, talentvolle acteurs, zowel jong als oud, zijn echter reden genoeg om deze historische in opspraak geraakte rolprent tóch te proberen.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten