vrijdag 3 mei 2019

Lost, Found / Zhaodao ni (2018)

Land: China
Regie: Lu Yue
Cast: Yao Chen, Ma Yili, Yuan Wenkang e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/05/lost-found-zhaodao-ni-2018.html
Li Jie (Yao Chen) is een felle advocate die zelf met haar ex-man Tian Ning (Yuan Wenkang) vecht voor de voogdij van hun piepjonge dochtertje. Door haar drukke werkschema is Li Jie genoodzaakt om een nanny in huis te halen en lijkt met Sun Fang (Ma Yili) een schot in de roos gevonden te hebben. Als ze na een drukke werkdag ’s avonds laat in een leeg huis thuiskomt, slaat de paniek toe; zowel dochterlief als Sun Fang zijn spoorloos.

Met het Koreaanse origineel ‘Missing’ in het achterhoofd, creëert regisseur Lu Yue een spannend ontvoeringsverhaal dat helaas maar al te goed past in het China van nu, waar een smerige handel in ontvoerde kinderen de angst van menig jonge ouder is. ‘Lost, Found’ is echter meer dan een sensationeel plot. De film legt de kloof tussen arm en rijk subtiel bloot en maakt vooral een ode aan moeders van alle klassen én wat het betekent om een moeder te zijn.

Yao Chen ontpopt zich magistraal als meedogenloze advocate wiens leven een drastisch en moedeloze wending neemt. Hetzelfde moet gezegd worden voor haar vrouwelijke tegenspeelster Ma Yili, wiens motieven en achtergrond geleidelijk komen bovendrijven. Twee totaal verschillende persoonlijkheden, maar toch verbonden door hun moederlijke instinct. Beide brengen het beste in elkaar naar boven en zorgen voor een uiterst spannende dynamiek.

Het Chinese ‘Lost, Found’ is een spannende rit tot het einde met een goed ontwikkeld en uitgevoerd verhaal, excellente acteerprestaties en een goed meewerkende score. Een rolprent die welliswaar hoog in de emotionele rangen verblijft, maar wel met een authentiek gevoel van angst, moedeloosheid en overlevingsdrift. Het indrukwekkende ‘Lost, Found’ is net zo hartverscheurend als het is mooi.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten