vrijdag 24 mei 2019

Innocent Witness / Jeungin (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Han
Cast: Jung Woo-sung, Kim Hyang-gi, Lee Kyu-hyung, Yeom Hye-ran e.a.

https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/05/innocent-witness-jeungin-2018.html
Yang Soon-ho (Jung Woo-sung) is een advocaat die op pro bono basis de van moord verdachte Oh Mi-ran (Yeom Hye-ran) bijstaat. De hele zaak valt of staat rondom de getuigenverklaring van Ji-woo (Kim Hyang-gi), een vijftienjarige autistische scholiere. Soon-ho is er alles aan gelegen deze verklaring onderuit te halen en probeert buiten de rechtbank door te dringen tot minderjarige Ji-woo en diens bezorgde moeder. Bang voor een akelige terugval in haar mentale conditie, staat Ji-woon’s moeder niet te springen om al deze aandacht voor haar dochter. Hoe meer tijd Soon-ho met de jonge getuigen doorbrengt, hoe beter hij de ware aard van de zaak begint te snappen.

Rechtbankdrama ‘Innocent Witness’ is een film waarin de veronderstelde moord slechts als instrument dient voor een ander menselijke kwestie. Zoals de titel doet vermoeden, richt de Koreaanse rolprent zich meer op het autisme van de titulaire jonge getuige en hoe het beeld jegens deze kwetsbare groep in het algemeen niet zelden misplaatst is. Het resultaat mag er wezen.

Debet aan dit succes is zonder meer het pas achttienjarige supertalent Kim Hyang-gi. Wist ze eerder nog te schitteren als beschermengel in het mega kaskrakende ‘Along With the Gods’ tweeluik, laat ze nu zien over een fraaie range te beschikken als apart pratende en gedragende tiener. Haar puike prestaties krijgen ampel bijval van de immer charmante Jung, wiens humane inzicht en karakterontwikkeling hartverwarmend werkt.

Hoewel de film een aardige levensles verkondigt, wordt het verhaal tamelijk rationeel verteld. De film komt sympathiek over zonder in al te clichématige beeldtaal te vervallen. Het einde is daarentegen vrij rap te voorspellen, maar komt desondanks aardig binnen. De film moet echter vrijgesproken worden van haar kleine foutjes; de fraaie boodschap en dito cast maken van ‘Innocent Witness’ namelijk een prima te kijken fictief tribunaal.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten