vrijdag 26 april 2019

Birthday / Saengil (2019)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Jong-eon
Cast: Jeon Do-yeon, Sol Kyung-gu, Kim Bo-min e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/04/birthday-saengil-2019.html
Na de treurige verdrinkingsdood van hun zoon Su-ho, gaat het snel bergafwaarts tussen de getrouwde Soon-nam (Jeon Do-yeon) en Jung-il (Sol Kyung-gu) die het gemis van hun kind maar moeilijk te boven komen. Het leven gaat echter keihard door, maar de wonden blijven vers. Na jaren van afwezigheid probeert Jung-il zijn leven weer op de rails te krijgen. Te beginnen met het bij elkaar zien te houden van zijn uit elkaar vallende jonge gezin.

Vijf jaar na het tragische zinken van de Sewol veerboot, een nationale ramp waarin ruim 300, voornamelijk middelbare scholieren, hulpeloos het leven lieten en dat de gespannen gemoederen nog steeds bezig houdt brengt debuterend regisseuse Lee Jong-eon een imponerende ode aan de de slachtoffers én diens rouwend achterblijvende familie. ‘Birthday’, geproduceerd door niemand minder dan meester filmmaker Lee Chang-dong (o.a. bekend van 'Burning'), vertelt slechts één willekeurig verhaal, maar zal bij ontelbare Koreanen resoneren.

Zonder een beschuldigende vinger te wijzen naar een van de vele misstappen die bij het tragische ongeluk zijn begaan, exploreert de rolprent meer de gevolgen op lokaal niveau; de film laat op fraaie wijze zien hoe een familie uit het niets compleet verscheurd kan worden. Het zijn vooral de twee ouders en tevens hoofdrolspelers, moeder Jeon Do-yeon en diens partner Sol Kyung-gu, die het verdriet van het hele volk symboliseren.

Onherstellend verdriet en moedeloosheid vormen de rode draad in dit sombere drama. Toch kent de film ook sprankjes van hoop. Met name in de bijzonder hartverscheurende maar tevens schitterende en tedere titulaire verjaardagsscène van de overleden Su-ho. Regisseuse Lee maakt indruk door de grootsheid en de impact van het ongeluk op de Koreaanse bevolking terug te brengen en te verweven met het alledaagse en weer menselijk en tastbaar te maken.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten