vrijdag 10 mei 2019

Door Lock / Doeorak (2018)

Land: Zuid-Korea
Regie: Lee Kwon
Cast: Kong Hyo-jin, Kim Ye-won, Kim Sung-oh, Jo Bok-rae, Lee Chun-hee, Lee Ga-sub e.a.

 https://kanebutlerreviews.blogspot.com/2019/05/door-lock-doeorak-2018.html

De chronisch overwerkte en vermoeide Kyung-min (Kong Hyo-jin) woont alleen in een bescheiden studioappartement in Seoel. Ondanks haar recente verhuizing naar een grote, bewaakte woontoren voelt ze zich er allerminst veilig. Stalkerachtige taferelen spelen zich tegelijkertijd af met een opvallen opdringerige klant (Jo Bok-rae). Wanneer sporen van een inbraak leiden tot een moordzaak binnen de muren van haar kleine flat, houdt de politie rekening met elk scenario; ook één waarin de ongelukkige Kyung-min zelf als verdachte wordt gezien. Om haar onschuld te bewijzen gaat ze samen met haar collega en beste vriendin Hyu-joo (Kim Ye-won) zelf op onderzoek uit, met alle gevolgen van dien.

Hoewel Zuid-Korea als uitermate veilig land beschouwd mag worden, zal het spannende ‘Door Lock’ vooral door jonge alleenwonende vrouwen in Seoel met een exponentieel toenemende vorm van angst worden aangeslagen. Ook voor de niet-Koreanen weet de film een universele bibberatie te bewerkstelligen waarin enige vorm van veiligheid zelfs thuis ver te zoeken lijkt te zijn.

Het donker getinte ‘Door Lock’ weet met zijn angstaanjagende stalker momenten een behoorlijk fraaie spanningsboog aan te trekken. Suspense wordt prima gecombineerd met klassieke whodunnit elementen en houdt voor een lange tijd alle opties open. De willekeur van het slachtoffer in een verder doodnormale setting boezemt misschien nog wel de meeste angst in.

‘Door Lock’ is een puike thriller sensatie dat vooral in het eerste bedrijf weet te imponeren. De charmante Kong Hyo-jin overtuig als angstig slachtoffer, maar weet op haar eigen manier ook realistisch van zich af te bijten. De film duurt echter een tikkeltje te lang en dwaalt wat af van wat het in eerste instantie zo goed maakte; de voelbare onwetendheid en de psychische spelletjes die zich in Kyung-min’s hoofd afspelen. Een ding is desondanks zeker: vanavond check je minimaal twee keer of de deur wel echt op slot zit.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten