vrijdag 28 april 2017

Happiness / Hapinesu (2016)

Land: Japan
Regie: SABU
Cast: Masatoshi Nagase, Hiroki Suzuki e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/04/happiness-hapinesu-2016.html

In een dorpje waar het gros van de inwoners de vreugde van het leven lijkt te hebben verloren, komt Kanzai (Masatoshi Nagase) als geroepen. Met zijn zelf gefabriceerde helm kan hij eenieders lang vergeten, maar fijnste herinnering ooit terugroepen. Het ingekakte dorpje moet eerst zien alvorens ze geloven in de werking van het kolderieke hoofddeksel. Al snel is iedereen overtuigd en wordt Kanzai ingezet om de vastzittende jeugd te helpen, waarna zijn echte intenties onthuld worden.

‘Happiness’ is een typische film uit het brein van de Japanse cult regisseur SABU, onder andere bekend van het door ons de maximale score toegekende ‘Chasuke’s Journey’. Opvallende props, excentrieke personages en een verhaal dat aan het randje van absurdisme hangt.

Hoewel in mysterie gehuld, de film voelt in het begin enigszins eentonig aan. Pas wanneer langzaam maar zeker de aap uit de mouw komt en de ware intenties van de uitstekend minimalistisch spelende Kanzai getoond worden, wordt het wat ingedutte verhaal weer spannend.

Het wat trage tempo speelt deze bij vlagen bruut en absurdistische titel enigszins parten. Het duurt te lang voordat de kijker het verhaal ingezogen wordt. Het tweede bedrijf maakt het een en ander goed en ook hoofdrolspeler Masatoshi Nagase weet te overtuigen. ‘Happiness’ kan helaas niet tippen aan ‘Chasuke’s Journey’, maar die lat ligt dan ook verdomd hoog.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten