vrijdag 14 april 2017

Your Lie in April / Shigatsu wa kimi no uso (2016)

Land: Japan
Regie: Takehiko Shinjo
Cast: Suzu Hirose, Kento Yamazaki, Anna Ishii, Taishi Nakagawa, Yuka Itaya, Rei Dan e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/04/your-lie-in-april-shigatsu-wa-kimi-no.html

Als een waar pianowonderkind wint Kosei (Kento Yamazaki) alles wat er maar te winnen valt op het gebied van de klassieke muziek. ‘De menselijke metronoom’ zoals hij ook wel bekend staat, verliest na de dood van z’n moeder ook het gehoor in z’n instrument. Zijn talent lijkt daarmee ook een tragische dood te sterven. Pas wanneer hij de violiste Kaori (Suzu Hirose) ontmoet durft hij het aan om in een ondersteunende rol weer achter z’n piano te kruipen. Voor Kaori speelt er echter meer dan een op het eerste gezicht simpele samenwerking.

Gebaseerd op de gelijknamige manga, het Japanse ‘Your Lie in April’ kent een ijzersterk eerste bedrijf waarin de kijker niet alleen getrakteerd wordt op een aanzienlijke hoeveelheid Mozart, Kreisler en Chopin, om maar wat te noemen, maar ook op een verrassende fijne chemie tussen de jonge Hirose en haar tegenspeler Yamazaki. Daarnaast lijkt een liefdesdriehoek het verhaal nog verder te verrijken.

De muziek, dat zo’n prominente rol speelt in het begin van de film, wordt in het tweede deel iets meer naar de achtergrond verwezen. In plaats daarvan krijgt de dramatiek ruim baan. Regisseur Takehiko Shinjo gunt zichzelf echter iets te veel tijd om zijn melodramatische elementen in het verhaal te verwerken. Ondanks dat de rolprent bij vlagen oprecht weet te ontroeren, komt de clou iets te laat en een tikkeltje uit de lucht vallen.

‘Your Lie in April’ is een vertederende film die met twee volle uren toch net iets te lang aanvoelt. De film ziet er schitterend uit en uiteraard is de muziek ook van hoge kwaliteit. De sterke eerste helft en de zoete tranentrekkende momenten weten van deze Japanse manga verfilming een memorabele kijkervaring te maken.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten