vrijdag 27 januari 2017

My True Friend / Mueng Ku (2012)

Land: Thailand
Regie: Atsajun Sattakovit
Cast: Natcha Juntapan, Mario Maurer, Ranee Campen, Mo Monchanok Saengchaipiangpen e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/01/my-true-friend-mueng-ku-2012.html

De naïeve Song (Natcha Juntapan) is nieuw op school en ervaart gelijk hoe moeilijk het is om binnen de bestaande vriendengroepen binnen te komen. Toch duurt het niet lang voordat hij z’n oog laat vallen op Dew (Ranee Campen) en de twee trekken meer en meer naar elkaar toe. Niet iedereen is hiervan gediend waardoor Song gedwongen wordt afstand van haar te nemen. Wanneer Song Gun (Mario Maurer), een oude bekende, tegenkomt wordt hij betrokken bij zijn vriendengroep. Dit zorgt ervoor dat de timide Song langzaam maar zeker in een vechtersbaas verandert. Wanneer hun bende de verkeerde jongens ontmoet zijn de rapen gaar en vuistgevechten onvermijdelijk.

Regelmatig komt het voor dat het eindproduct niet echt is geworden wat de filmmaker voor ogen had. Of dit ook het geval is voor Atsajun Sattakovit blijft gissen, maar zo voelt het in ieder geval wel. Wat in eerste instantie een corny romcom lijkt te zijn, verandert meer in een gangster film voor tieners. De rolprent zit vol met, vaak matig gechoreografeerde, gevechten wat het kortstondige liefdesdrama al snel naar de achtergrond slaat.

Echt pakkend wordt de film ook niet. Hoewel het verhaal best in staat is tot boeien, weten de personages alles behalve een memorabele performance neer te zetten. De cast bestaat uit een relatief jonge bezetting wat de bij vlagen matige kwaliteit enigszins doet vergeven.

Het Thaise ‘My True Friend’ probeert veel te geforceerd het belang van vriendschap te duiden wat duidelijk ten koste gaat van de authenticiteit van de film. Daarnaast probeert de filmmaker overduidelijk de legendarische Wong Kar-wai te kopiëren in sommige shots, maar vanzelfsprekend zonder hetzelfde indrukwekkende effect. ‘My True Friend’ is een klassiek geval waarin het verschil tussen potentie en uitvoering pijnlijk zichtbaar is.


Waardering: 2,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten