vrijdag 13 januari 2017

After the Storm / Umi Yorimo Mada Fukaku (2016)

Land: Japan
Regie: Hirokazu Koreeda
Cast: Hiroshi Abe, Kirin Kiki, Yoko Maki, Taiyo Yoshizawa, Satomi Kobayashi, Sosuke Ikematsu e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2017/01/after-storm-umi-yorimo-mada-fukaku-2016.html

Een hardnekkig gokprobleem zorgt ervoor dat Ryota (Hiroshi Abe), eens een talentvolle en prijswinnende schrijver maar nu de kost verdienend als een louche privé-detective, moeite heeft om de maandelijkse alimentatie aan zijn gescheiden vrouw Kyoko (Yoko Maki) te betalen. Zijn constante zoektocht naar geld leidt hem naar z’n moeder’s (Kirin Kiki) simpele appartement, om te zoeken naar waardevolle spullen die zijn overleden vader achtergelaten zou hebben. Om te zorgen dat zijn zoon Shingo (Taiyo Yoshizawa) niet dezelfde slechte eigenschappen van vaders kant overneemt, mag Ryota hem van zijn ex-vrouw slechts één keer per maand zien. Een naderende tyfoon geeft Ryota een unieke kans om langzaam maar zeker weer een band met z’n familie op te bouwen.

Regisseur Hirokazu Koreeda laat in zijn meest recente film opnieuw zien waar hij het meest in exelleert: het maken van innemende familieportretten. Deze keer staat de gescheiden vader centraal, maar net zo belangrijk zijn z’n moeder, ex-vrouw en zoontje. En in hun performance voor de camera doet niemand onder voor elkaar.

Onder de natuurlijke setting en tempo van de film, schuilt een laag van niet-uitgekomen dromen en de realiteit van het hier en nu. Dwalen in het verleden heeft geen zin, iets dat vooral, maar niet alleen, door de ijzersterk spelende oma (Kirin Kiki) meermaals duidelijk wordt gemaakt. Toch is de film niet zo donker als je zou vermoeden, omdat er ook een boodschap van hoop verscholen ligt. Hoop op een betere toekomst. Hoop en dromen om voor te leven.

‘After the Storm’ is een realistische, stijlvolle en typische Koreeda film. Interessante personages, maar het is vooral de familie dynamiek die in dit rustige tempo zo goed tot uiting komt. De razende tyfoon is slechts een bonus voor net dat beetje extra sfeer.



Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten