vrijdag 28 oktober 2016

Ploy (2007)

Land: Thailand
Regie: Pen-Ek Ratanaruang
Cast: Apinya Sakuljaroensuk, Pornwut Sarasin, Lalita Panyopas e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/10/ploy-2007.html

Na jaren zijn Wit (Pornwut Sarasin) en Daeng (Lalita Panyopas) weer eens terug in hun Thaise thuisland. Na zeven jaar huwelijk lijkt de sleur er dan toch echt ingeslopen te zijn. Daeng kan haar ongenoegen niet langer voor haar houden als haar man Ploy (Apinya Sakuljaroensuk), een negentienjarige dame die hij in de lobby van het hotel heeft ontmoet, mee naar hun kamer brengt. Jaloezie neemt de overhand en brengt het slechtste naar boven in het kibbelende koppel.

Het Thaise drama ‘Ploy’ is een film over jaloezie, angst, maar bovenal liefde. All deze kernwoorden worden door regisseur Ratanaruang op een sfeervolle en mysterieuze wijze gehangen aan het falende huwelijk van Wit en zijn vrouw Daeng. De mystiek is compleet wanneer grenzen tussen droom, fantasie en werkelijk vervagen.

Door het low-key camera gebruik en de bij vlagen gespannen en zelfs erotische sfeer krijgt de rolprent een haast voyeuristisch karakter. Deze subtiele aanpak zuigt de kijker dieper in  Wit en Daeng’s relationele problemen, maar ziet er tegelijkertijd ook nog eens schitterend uit. Vooral de framing is van de buitencategorie.

De film moet het hebben van het mysterieuze, maar toch ook realistische karakter. Doordat de realiteit met dromen gecombineerd wordt, word je zo nu en dan op het verkeerde been gezet en wordt het simpele verhaal soms toch nog lastig te volgen. De prachtige beelden en excentrieke personages maken van ‘Ploy’ en net zo bijzondere verschijning als het gelijknamige personage in de film.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten