vrijdag 26 augustus 2016

Suicide Club / Jisatsu sâkuru (2001)

Land: Japan
Regie: Sono Sion
Cast: Ryo Ishibashi, Akaji Maro, Masatoshi Nagase e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/08/suicide-club-jisatsu-sakuru-2001.html


Nietsvermoedende reizigers zien op een willekeurige dag dat 54 scholieren zichzelf gezamenlijk van het leven beroven om voor een snellende metro te springen. Dit blijkt echter pas het begin te zijn van een reeks ongekend jeugdige zelfmoorden. De politie krijgt een mysterieuze tip over een website die bericht over de moorden alvorens ze daadwerkelijk bekend zijn. Het is aan rechercheur Kuroda (Ryo Ishibashi) om dit bizarre fenomeen een halt toe te roepen.

Horror films zijn er in alle soorten en maten en de Japanse regisseur Sono Sion heeft de gruwelijke en bloedende variant tot ware kunst verheven. Eng wordt de film nooit, maar het zien van pubers die zonder blikken of blozen zichzelf vrijwillig te pletter laten slaan went maar moeilijk. Hetzelfde kan gezegd worden over de ontelbare liters bloed en meters afgeschraapte huid die veelvuldig de revue passeren.

De film moet het vooral van haar schokeffect hebben. Door de vele zelfmoorden voelt de rolprent wat eenzijdig aan. Toch blijft de film interessant met name door het mysterie rondom de zogenaamde ‘suicide club’. Een iets meer uitgebalanceerd plot zou de film naar een iets hogen niveau kunnen tillen.

Sono Sion weet ook deze keer een film te maken die door gaar gruwelijke karakter niet snel in de vergetelheid zal raken. Hoewel het door in mysterie gehulde verhaal de aandacht weet vast te houden, mist deze Japanse horror een beetje de diepte waardoor de vaste personages niet helemaal goed uit de verf komen. Dit is echter ondergeschikt, want de echte liefhebber geniet hoe dan ook van de bizarre gedachtenkronkels van een van Japans gruwelijkste filmmakers.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten