vrijdag 19 augustus 2016

Hear Me / Ting Shuo (2009)

Land: Taiwan
Regie: Cheng Fen Fen
Cast: Peng Yu Yan, Chen Yi Han, Michelle Chen e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/08/hear-me-ting-shuo-2009.html
Om het goud te winnen op de ‘Deaflympics’, een zwemtoernooi speciaal voor doven, moet Xiao Peng (Michelle Chen) al haar tijd en energie in het bad investeren. Dat betekent dat haar jongere zus Yang Yang (Chen Yi Han) voor brood op de plank moet zorgen. Wanneer Tian Kuo (Peng Yu Yan) de lunch komt bezorgen valt hij als een blok voor Yang Yang. De twee gaan op verschillende dates en communiceren door middel van gebarentaal. Als er op een dag brand uitslaat in het appartement van de zusjes en Xiao Peng rook inademt, voelt Yang Yang zich schuldig dat ze niet eerder thuis was gekomen. Ze besluit om de relatie te laten doven ten koste van de stapelverliefde Tian Kou. Het juiste effect blijft echter achterwegen.

Het is het Taiwanese ‘Hear Me’ te prijzen dat het probeert aandacht te vragen voor de talloze minder bedeelde met gehoorschade. Maar als we puur naar de kwaliteit van de film kijken dan zijn we toch iets minder positief. Dat komt vooral omdat de personages matig zijn uitgewerkt en vooral de rede waarom de uitstekend horende Tian Kuo het gebarentaal machtig is, komt veel te geforceerd over. Ook de innige zusterrelatie had wat meer diepte verdiend.

De rolprent weet ook niet te overtuigen door haar overdreven, en tevens, geforceerde melodramatische karakter. De persoonlijke problemen van de hoofdpersonages worden zelden als zodanig ervaren en werkt daardoor averechts. De schattige zusjes hebben geen moeite om de tranen te laten vloeien, maar zullen bij de kijker nimmer hetzelfde effect teweegbrengen.

Hoewel geen hoogvlieger, Cheng Fen Fen’s ‘Hear Me’ is best te pruimen. De film is bij vlagen humoristisch, vooral te danken aan de olijke ouders van Tian Kuo, en ziet er keurig uit. Het emotionele bereik mag dan laag liggen, maar echt tenenkrommend wordt het ook niet. Door zijn interessante thema krijgt de film het voordeel van de twijfel.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten