vrijdag 6 mei 2016

Bitcoin Heist / Sieu Trom (2016)

Land: Vietnam
Regie: Ham Tran
Cast: Thanh Pham, Kate Nhung, Petey Majik Nguyen, Suboi e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/05/bitcoin-heist-sieu-trom-2016.html

Phúc (Thanh Pham) werkt voor een mysterieuze internet crimineel genaamd Ghost. Tijdens een missie, waar miljoenen dollars aan bitcoins mee gemoeid zijn, gaat het helemaal mis en wordt hij in z’n kraag gevat door Dana (Kate Nhung), de dochter van de lokale politiechef, en haar team. Ook zij faalt, want aan het grote netwerk achter de illegale transacties is niets veranderd. Ze wordt ontslagen en weer aangenomen als undercover agent. Aan haar de taak, samen met o.a. Phúc, om het meesterbrein achter slot en grendel te krijgen.

Het Vietnamese ‘Bitcoin Heist’ is een heistfilm die wel heel erg doet denken aan de Amerikaanse ‘Ocean’s (Eleven)’ reeks. Het voornaamste verschil is dat de rolprent qua onderwerp een upgrade naar 2016 heeft gekregen. De netjes gestapelde 100 dollar biljetten maken plaatst voor louter electronisch geld en de zwaarbewaakte kluis is nu veranderd in een heuse QR-code.

Qua vermakelijkheid hebben we allerminst te maken met een upgrade, maar eerder met een gigantische downgrade. Tenenkrommende clichés maken zich meester van dit verhaal en slechts een enkele doet keer de film iets anders dan je zou verwachten, maar ook deze twist pakt niet goed uit.

Beter goed gejat dan slecht gedaan is een bekend Nederlands gezegde. Dat ‘Bitcoin Heist’ veel aspecten van andere films gekopieerd heeft staat als een paal boven water, helaas zijn ze echter bijzonder slecht uitgevoerd. De film heeft de potentie om een fantastische hypermoderne titel te zijn, maar slaat de plank volledig mis. De film werkt eigenlijk al direct op de zenuwen door fout op fout te stapelen waardoor originaliteit én kijkplezier vanaf het begin al ver te zoeken is.


Waardering: 2 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten