vrijdag 4 maart 2016

Madonna (2015)

Land: Zuid-Korea
Regie: Shin Su-Won
Cast: Seo Young-Hee, Kwon So-Hyun, Kim Young-Min e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/03/madonna-2015.html


In een luxueus ziekenhuis wordt een steenrijke patiënt, Kim Cheol-oh (Yoo Soon-chul), al jaren kunstmatig in coma gehouden door zijn zoon Sang-soo (Kim Young-min). Nobel, ware het niet dat zijn motieven louter financieel van aard zijn. Cheol-oh moet echter met spoed een nieuw hart hebben, maar diens gierige zoon heeft de grootste moeite om een goede donor te vinden. Hij lijkt in ‘Madonna’ (Kwon Sung-hyun), een in coma liggende mentaal zwakke vrouw, de ideale kandidaat te hebben gevonden. De nieuw aangenomen verpleegster Moon Hey-rim (Seo Young-hee) wordt door Sang-soo op pad gestuurd om het priveleven van de arme ‘Madonna’ te onderzoeken. Hoe meer ze over haar te weten komt, hoe moeilijker ze het ermee krijgt.

Na het zien van het Koreaanse ‘Madonna’ zal je bijna gaan geloven dat de mens van naturen slecht is. In ieder geval de mannelijke inwoners van Seoel. Hoewel uiterst slecht, de personages zijn bijzonder overtuigend. Vooral Kwon, die in de huid van de zielige Madonna kruipt, speelt echt een wereldrol. Een ongelofelijk gevoel van onrechtvaardigheid en sympathie voor de zowel fysiek als mentaal getreiterde jonge dame, zal bij iedereen opstomen.

Naast het ingrijpende verhaal weet de film ook te imponeren op het visuele vlak. Waanzinnig mooie beelden weten de donkere, depressieve sfeer als geen ander vast te leggen. Op technisch vlak laat de film geen enkele steek vallen.

‘Madonna’ is een enorm indrukwekkende film die de kijker volledig in z’n macht houdt. De donkere thema’s zorgen ervoor de rolprent wat dat betreft ‘zwaar op de maag ligt’. De film blijft nog lang in het hoofd rondspoken en het depressieve gevoel na afloop moet men maar voor lief nemen. Dat is het overigens allemaal waar. Al is het alleen maar om deze gruwelijke sociale kwesties aan het licht te brengen.


Waardering: 4,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten