vrijdag 11 maart 2016

The Birth of Sake (2015)

Land: Japan / USA
Regie: Erik Shirai
Cast: Yamamoto Toji, Yasuyuki Yoshida e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/03/the-birth-of-sake-2015.html


Saké, het eeuwenoude typisch Japans drankje wordt al 144 jaar in de brouwerij Tedorigawa, in het Noorden van Japan, gebrouwen. Ook buiten Japan is de rijstwijn een graag gedronken versnapering. Wat echter minder bekend is, is de enorme toewijding van een kleine hechte groep mensen die nodig is om de beste brouwerij van Japan genoemd te mogen worden. Doordat de ambachtslieden ruim zes maanden van huis zijn om zich volledig te kunnen concentreren op het brouwproces, wordt het voor de traditionele brouwerij steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

‘The Birth of Sake’ is een documentaire met een enorm filmische stijl. Waanzinnig mooie beelden ondersteunen de net zo boeiende, fascinerende en informerende inhoud. De visuele stijl weet de aandacht van de kijker direct te pakken. Het is echter de ontmaskering van een compleet onbekende wereld die het publiek aan het witte doek gekluisterd houdt. Een ideale combinatie van schoonheid en intrigerendheid.

De exclusieve inkijk in het haast spirituele brouwproces straalt de absolute passie van de brouwers uit, iets dat de hele film lang gevoeld wordt. De gun factor is hoog, vooral voor de aandoenlijke oudere generatie die tot in den treuren hun kunsten ieder jaar weer proberen te verbeteren.

De Japanse documentaire ‘The Birth of Sake’ is een waar genot om naar te kijken. De schitterende cinematografie voelt aan als een echte feature film, maar de inhoud laat zien dat het hier om een rasechte docu gaat, eentje die je van begin tot eind met open mond binnen laat komen.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten