vrijdag 18 maart 2016

Forget Me Not / Wasurenai to chikatta boku ga ita (2015)

Land: Japan
Regie: Horie Kei
Cast: Murakami Nijiro, Hayami Akari e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/03/forget-me-not-wasurenai-to-chikatta.html

Takashi (Murakami Nijiro) is een derdejaars high school student die een oogje heeft op de mysterieuze Azusa (Hayami Akari). Hoewel Azusa naar dezelfde school als Takashi gaat, lijkt niemand haar te kennen. Wanneer ze Takashi vertelt dat iedereen haar na een paar uur compleet vergeet, heeft hij de grootste moeite haar te geloven. Wanneer hij na verloop  van tijd verschijnselen van vergetelheid bij zichzelf waarneemt, is hij overtuigd van haar droevige geheim. Hij zweert Azusa nooit te vergeten.

Er zijn talloze films gemaakt waarin geheugenverlies of dementie een hoofdrol spelen. Dit Japanse drama weet aan dit welbekende thema een interessante twist te geven. Gebaseerd op een gelijknamige novelle uit 2006, is het nu niet het ‘slachtoffer’ dat de controle over haar brein kwijtraakt, maar iedereen om haar heen. Dit creëert een mysterieuze sfeer dat voldoende ruimte biedt aan drama en (jeugd)romances.

De film bouwt geleidelijk toe naar een indrukwekkende tweede helft. Beide, nog relatief jonge, hoofdrolspelers laten zien over voldoende acteertalent te beschikken. Ook hier etaleren ze hun gave vooral in het laatste stuk. Hoewel het einde voor sommige als onbevredigend ervaren zal worden, is het soms toch het beste als niet alle vragen met een concreet antwoord beantwoord worden.

Het Japanse ‘Forget Me Now’ is een film die langzaam maar zeker groeit in sympathie. Sympathie voor de personages, maar ook sympathie voor de manier waarop de film met het onderwerp omgaat. Simpel, doeltreffend en verre van cliché, de rolprent weet op de juiste manier de gevoelige snaar te raken. Al moet je daar wel een heel klein beetje geduld voor opbrengen.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten