vrijdag 5 februari 2016

The Assassin / Nie Yinniang (2015)

Land: Taiwan
Regie: Hou Hsiao-Hsien
Cast: Shu Qi, Chang Chen e.a.

 http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/02/the-assassin-nie-yinniang-2015.html


Nie Yinniang (Shu Qi) werd op tienjarige leeftijd ontvoerd en is nu een getrainde moordenares die haar emoties niet altijd kan uitschakelen op het moment supreme. Als straf, en als wrede test, krijgt ze een nieuw doelwit toegewezen: de in de provincie Weibo, in het noorden van China, regerende militaire gouverneur Tian Ji’an (Chang Chen), haar neef aan wie ze als kind beloofd was te trouwen. Een hels dilemma maakt zich meester van de uiterst getalenteerde vechtmachine.

Hou Hsiao-Hsien verbaasde vriend en vijand door de regie op zich te nemen van wat in eerste instantie een klassieke wuxia film leek. Niets is echter minder waar, want de stijlvol gechoreografeerde martial arts gevechten schitteren door afwezigheid. Hou Hsiao-Hsien weet ook het martial arts genre geheel eigen te maken. Ondanks zijn typische, relatief gezien, statische camera weet de film vooral te imponeren op audiovisueel vlak.

De prachtige beelden en dito muziek verbloemen een ietwat ingewikkeld en suffe uitwerking van het verhaal. Ook dit is Hou Hsiao-Hsien. Moeilijk te volgen en bij vlagen wat aan de saaie kant, zo zou de film door een pessimist terecht omschreven kunnen worden.

‘The Assassin’ weet zijn torenhoge verwachting niet helemaal waar te maken. Toch is de film ook geen complete flop geworden. Het is niet voor het eerst dat het duo Shu en Chang het witte doek delen en ook deze keer laten beide sterren zien over een grote berg acteertalent te beschikken. Het is jammer dat de beeldschone Shu niet vaker het beeld vult. Regisseur Hou heeft duidelijk zijn eigen draai gegeven aan het wuxia genre. Een die alleen niet helemaal goed uitpakt.


Waardering: 3 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten