vrijdag 19 februari 2016

The Room / Heya (1992)

Land: Japan
Regie: Sono Sion
Cast: Maro Akaji, Yoriko Doguchi e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2016/02/the-room-heya-1992.html


Een stille moordenaar (Maro Akaji) is op zoek naar een nieuwe woning. Hij en zijn verlegen en emotieloze makelaarster struinen samen heel Tokyo af op zoek naar een plek die voldoet aan de eisen van de mysterieuze ‘killer’. Het valt echter niet mee om de ideale plek te vinden waar hij rust en vrede kan vinden.

Soms, heel soms, kom je een film tegen die misschien wel zo ongelofelijk briljant is dat hij niet eens leuk is om naar te kijken. Sono Sion’s ‘The Room’ zou misschien wel eens zo’n titel kunnen zijn. Met nadruk op zou, want over het genie van de rolprent zullen de meningen ongetwijfeld erg verdeeld zijn.

Dit Japanse experimentele drama is misschien wel de langzaamste film ooit gemaakt. Met slechts 44 (!) shots in anderhalf uur tijd is het niet moeilijk voor te stellen in wat voor tempo de film zich afspeelt. Het toppunt van de traagheid is een vier (!) minuten durend shot op een naambord terwijl er werkelijk niets, maar dan ook echt helemaal niets gebeurt. Briljant of compleet gestoord? Zeg het maar...

Vandaag de dag wordt regisseur Sono Sion terecht alom geroemd voor zijn vaak onconventionele films. Of het letterlijk kleurloze ‘The Room’ ook bij de lijst van meesterwerken hoort vragen we ons met klem af. Hoewel het entertainment gehalte tot historische diepte gezakt lijkt, is de film zeker interessant te noemen. Zoek je naar broodnodige afwisseling of kan je ‘s nachts moeilijk in slaap vallen, dan biedt ‘The Room’ zeker uitkomst. En zeg nou zelf, niemand is ooit slechter geworden van een digitale slaappil.


Waardering: 2 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten