vrijdag 4 december 2015

Hello Mr. Tree / Hello! Shu Xian Sheng (2011)

Land: China
Regie: Han Jie
Cast: Wang Baoqiang, Zhuo Tan, Jie He, Dazhi Wang e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/12/hello-mr-tree-hello-shu-xian-sheng-2011.html


Shu (Wang Baoqiang) houdt zich met van alles en nog wat bezig, maar voornamelijk met niets. Hij woont en werkt in een klein dorpje dat door de uitbreiding van de naastgelegen mijn volledig verhuisd wordt. Hij ontmoet een doofstomme vrouw (Zhuo Tan) en valt als een blok voor haar. Hij trouwt met haar, maar op de bruiloft gaat het goed mis. In een soort droom ziet Shu zijn overleden broer en vader en begint dingen te voorspellen. De rondzwervende Shu krijgt plots een nieuwe status.

Shu lijkt misschien een simpele ziel en weinig spectaculair, maar de acteerprestaties van Wang Baoqing zijn dat allerminst. Het is aan de fenomenale Wang te danken dat het personage tot leven komt. Weinig andere kunnen zo dromerig en toch zo overtuigend overkomen als de getalenteerde Wang.

‘Hello Mr. Tree’ is een komedie die serieuze thema’s weet aan te snijden. Zo probeert regisseur Han Jie dingen aan te kaarten die hij zelf in het huidige China tegen kwam. Hebzucht en schuld zijn slechts twee aspecten van het moderne China die soms een vileine manier het verhaal vertellen.

De rolprent komt wat langzaam op gang en blijft een bescheiden tempo aanhouden. Dat kan voor sommige mensen afschrikken, maar de geweldige Wang weet de aandacht toch makkelijk anderhalf uur lang vast te houden. De film is grappig op een subtiele manier en weet tegelijkertijd af en toe te ontroeren. Het iets wat deprimerende karakter van de film blijft overigens wel voelbaar.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten