vrijdag 11 december 2015

A Woman, a Gun, and a Noodle Shop / San qiang pai an jing qi (2009)

Land: China
Regie: Zhang Yimou
Cast: Sun Honglei, Xiao Shenyang, Yan Ni, Ni Dahong, Cheng Ye, Mao Mao e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/12/a-woman-gun-and-noodle-shop-san-qiang.html

Wang (Ni Dahong) is de goed geboerde eigenaar van een noodleshop in een afgelegen Chinees bergdorpje. Als hij erachter komt dat zijn vrouw (Yan Ni) een affaire heeft met Li (Xiao Shengyang) huurt hij Zhang (Sun Honglei) in om de twee vakkundig van het leven te beroven. Zhang is echter louter geïnteresseerd in het geld en het eenvoudig lijkende klusje verloopt anders dan iedereen had kunnen denken.


Zhang Yimou’s ‘A Woman, a Gun and A Noodle Shop’ is een remake van de Coen broers eerste feature film: ‘Simple Blood’, maar geheel in een eigen setting and stijl. Het Texas uit 1984 is ingeruild voor een meer historische Chinese setting, waar de knol nog als voornaamste transportmiddel diende en het pistool net z’n intrede in China maakte. Het is deze setting and Zhang’s voorliefde voor fraaie wide and long shots dat de film compleet anders doet aanvoelen dat zijn Amerikaanse voorganger.

De film schippert tussen een rasechte komedie en een spannende thriller. Een combinatie die niet vaak werkt, maar hier een uitstekende keuze blijkt te zijn. Zowel de hilarische bijrollen als de koele, emotieloze Zhang worden uitstekend vertolkt. Desalniettemin voelen de personages nog een beetje matjes aan. Iets meer verdieping zou de film nog intenser hebben gemaakt.

Zhang Yimou weet met ‘A Woman, a Gun, and a Noodle Shop’ wederom een voor het oog fraaie film neer te zetten. De rolprent heeft geen moeite om de aandacht vast te houden en dat is te danken aan de prima acterende cast. De film mag dan een remake zijn van een (toentertijd) 25 jaar oude Amerikaanse film, maar voelt door de compleet andere setting als nieuw aan.


Waardering: 3.5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten