vrijdag 27 november 2015

Collective Invention / Dolyeonbyuni (2015)

Land: Zuid-Korea
Regie: Kwon Oh-Kwang
Cast: Lee Kwang-Soo, Park Bo-Young, Lee Chun-Hee, Lee Byung-Joon e.a.

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/11/collective-invention-dolyeonbyuni-2015.html

Nadat een medisch experiment voor Park Gu (Lee Kwang-Soo) totaal verkeerd verloopt, ontstaat er een bizarre bijwerking. Zijn hoofd en groot gedeelte van zijn bovenlijf is veranderd in een vis. Het gerucht van deze ongekende verandering verspreidt zich snel en de beginnende journalist Sang-Won (Lee Chun-Hee) kan een vaste baan verdienen door een reportage over hem te maken. Hij spoort deze omgekeerde meerman op en legt alles op camera vast. De half vis, half man zijnde Gu komt volop in de publiciteit, wat het leven voor hem niet altijd makkelijk maakt.

Bizar; dit omschrijft nog maar half hoe gek het onderwerp van het Koreaanse ‘Collective Invention’ is. Al in de eerste minuut wordt de nietsvermoedende kijker recht tegenover de visman gezet, waardoor je er meteen lekker in zit. De schitterend vormgegeven vissenkop is fascinerend en tegelijkertijd zet het de lachspieren aan het werk. De verschijn is zo apart, dat het nauwelijks went.

De intensiteit en humor die de rolprent in de eerste helft tentoonspreidt, wordt helaas niet de hele film lang volgehouden. De personages hadden nog wat dieper uitgewerkt mogen worden en ook het verhaal had tikkeltje meer aandacht verdiend. Dat wil niet zeggen dat de film saai is, dat allerminst. De potentie in dit unieke gezicht lijkt niet helemaal ten volle te zijn benut.

Qua verhaal maakt Kwon Oh-Kwang’s regiedebuut geen langdurige indruk, maar de hilarische vissenkop doet dat des te meer. De film is grappig en bij vlagen ontroerend. De gemuteerde Gu weet de sympathie al snel voor zich te winnen, waardoor je ook in het mindere twee deel aandachtig blijft kijken.


Waardering: 3,5 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten